Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za domaće kiflice sa sirom

Recept za domaće kiflice sa sirom

Kiflice sa sirom su omiljeni klasik balkanske kuhinje, prepoznatljive po svojoj mekoći, nježnoj teksturi i neodoljivom mirisu koji ispunjava dom tokom pečenja. Ovo jelo ima bogatu tradiciju u srednjoevropskim i balkanskim zemljama, gdje se kroz generacije prenosi kao simbol porodične topline i gostoprimstva. Posebno su popularne u Bosni i Hercegovini, gdje se često nalaze na trpezama tokom porodičnih okupljanja, praznika ili jednostavno kao ukusan zalogaj uz šolju kafe ili čaja.

Jedna od zanimljivosti vezanih za kiflice jeste njihova raznovrsnost – mogu biti slatke ili slane, punjene različitim nadjevima, ali verzija sa sirom uvijek zauzima posebno mjesto zbog savršenog balansa između mekanog tijesta i bogatog, kremastog punjenja. Upravo ta kombinacija daje kiflicama jedinstven, blag i prijatan okus kojem je teško odoljeti.

Vrijedi probati ovaj recept jer domaće kiflice sa sirom donose poseban osjećaj zadovoljstva – svježe, mirisne i tople, one bude uspomene na djetinjstvo i zajedničke trenutke za stolom. Njihova priprema pruža priliku da uživate u jednostavnim radostima domaće kuhinje i podijelite ukusan zalogaj sa najdražima. Bez obzira da li ih poslužujete za doručak, užinu ili kao dodatak svečanijoj trpezi, kiflice sa sirom uvijek unose toplinu i radost u svaki dom.

Pregled sastojaka

SastojakKoličina
Brašno500 g
Mlijeko250 ml
Svježi kvasac1 kocka (40 g)
Šećer1 kašičica
So1 kašičica
Jaje1 komad
Ulje80 ml
Sir (svježi ili feta)200 g
Maslac50 g
Susam (za posipanje)po želji

Kako se pravi

Prvo se priprema tijesto tako što se kvasac rastopi u mlakom mlijeku sa dodatkom šećera, a zatim se ostavi nekoliko minuta da zapjeni. U veću posudu dodaju se brašno, so, jaje i ulje, pa se sve poveže sa nadošlim kvascem i zamijesi glatko tijesto. Tijesto se ostavi da naraste dok ne udvostruči volumen, a zatim se podijeli na nekoliko jednakih dijelova.

Svaki dio se razvalja u krug i siječe na trouglove. Na širi dio svakog trougla stavlja se nadjev od sira, pa se kiflice pažljivo uvijaju od šireg prema užem dijelu. Kiflice se ređaju na pleh obložen papirom za pečenje, premažu se otopljenim maslacem i pospu susamom. Peknu se u prethodno zagrijanoj rerni dok ne porumene i dobiju lijepu zlatnu boju.

Posluživanje

Domaće kiflice sa sirom najbolje je servirati dok su još tople, direktno iz rerne, kada su najmekše i najmirisnije. Mogu se poslužiti na pladnju uz dekorativni ubrus ili u korpi za pecivo, što dodatno doprinosi domaćoj atmosferi.

Ovo pecivo savršeno se slaže sa jogurtom, kiselim mlijekom ili blagim sirom, a može biti i odličan dodatak doručku ili večeri. Za posebne prilike, kiflice se mogu poslužiti uz svježe povrće ili kao dio bogatog posluženja na porodičnim okupljanjima.

Domaće kiflice sa sirom su jednostavan, ali izuzetno ukusan izbor za doručak, užinu ili laganu večeru. Njihova mekana i vazdušasta tekstura, kao i bogat ukus, čine ih omiljenim pecivom u mnogim domaćinstvima. Prateći korake iz ovog recepta, možete biti sigurni da će vaše kiflice uvijek biti svježe i mekane, čak i nekoliko dana nakon pripreme. Isprobajte ovaj recept i obradujte svoje najmilije toplim, mirisnim kiflicama koje će se sigurno brzo pojesti.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO