Ugostiteljska oprema
NaslovnicaZanimljivostiKora parmezana kao odlična zamjena za kocku za supu - recept bez...

Kora parmezana kao odlična zamjena za kocku za supu – recept bez otpada

Parmezanova kora – tajno oružje za bogatstvo okusa

Parmezanove kore su pravi primjer kako iskoristiti sve namirnice do kraja. Poput sirnog temeljca, obogaćuju variva, umake i razna jela, dajući im dubinu umamija i kremastu teksturu. Ako ih čuvate u frižideru ili zamrzivaču, mogu trajati gotovo neograničeno. Ove sedmice, parmezanova kora koristi se u receptu za kremasti orzo s kukuruzom, koji od nekoliko jednostavnih sastojaka stvara utješnu jesenju večeru.

Kremasti orzo s kukuruzom

Ovo jelo nastalo je sasvim slučajno, ali je oduševilo cijelu porodicu. Prvobitno je plan bio napraviti klasični orzo s paradajzom, koristeći ostatke tjestenine iz smočnice, ali željela sam nešto više u skladu s godišnjim dobom. Svježi klipovi kukuruza su kratkotrajna jesenja poslastica, poput šparoga, i tokom njihove sezone uživam u njima svake sedmice. U duhu potpunog iskorištavanja namirnica, odlučila sam upotrijebiti cijeli klip – ne samo slatka zrna, već i škrobnu, aromatičnu pulpu i iskorištene klipove. Taj dodatni sloj okusa, u kombinaciji s parmezanovom korom, lukom, maslacem i malo vrhnja ili vode, pretvara jedan klip kukuruza u izdašno i zadovoljavajuće jelo za dvoje.

Sastojci

Za dvije obilne porcije potrebno je:
– 1 svježi klip kukuruza
– 50 g maslaca
– 1 srednji luk, oguljen i sitno nasjeckan
– 2 čehna bijelog luka, oguljena i grubo nasjeckana
– 250 g orza
– 40-50 g parmezana (naribati i sačuvati ostatak sira)
– 100 ml vrhnja za kuhanje (po želji)
– so i crni biber
– ekstra djevičansko maslinovo ulje za završnicu

Priprema

Za maksimalan okus, klip kukuruza postavite uspravno i oštrim nožem odrežite zrna u dugim trakama, a zatim rukama razlomite klipove. Kašikom sastružite škrobnu, mliječnu pulpu u zdjelu. Iskorištene klipove stavite u šerpu s 750 ml vode, zakuhajte, smanjite vatru, poklopite i ostavite da lagano krčka.

U drugoj većoj šerpi na srednje tihoj vatri otopite maslac. Dodajte luk i bijeli luk, pa lagano dinstajte uz povremeno miješanje oko pet minuta, dok ne omekšaju. Zatim dodajte zrna kukuruza i orzo, pa sve zajedno pržite još tri minute. Umiješajte parmezanovu koru, vrhnje (ako koristite) i rezervisanu pulpu kukuruza, pa pustite da lagano prokuha i kuhajte još dvije minute, pazeći da se smjesa ne zalijepi i ne zagori.

Procijedite vrući temeljac od kukuruznih klipova u šerpu s orzom, pojačajte vatru dok ne proključa, zatim smanjite i kuhajte uz često miješanje oko sedam minuta, dok orzo ne postane al dente, a smjesa kremasta i rahla. Po potrebi dodajte još malo vode da dobijete željenu teksturu. Začinite po ukusu, a pri serviranju dodajte još malo maslaca i pospite preostalim naribanim parmezanom.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO