Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za faširane šnicle u sosu

Recept za faširane šnicle u sosu

Faširane šnicle u sosu predstavljaju jedno od omiljenih jela tradicionalne bosanske kuhinje, koje svojom jednostavnošću i bogatim ukusom već generacijama okuplja porodice za stolom. Porijeklo ovog jela veže se za period kada su domaćice nastojale iskoristiti dostupne namirnice na najkreativniji način, stvarajući obrok koji je istovremeno zasitan i topao. Zanimljivo je da faširane šnicle nisu samo karakteristične za Bosnu i Hercegovinu, već se u raznim varijacijama mogu pronaći širom Balkana, ali svaki kraj ima svoj prepoznatljiv pečat u načinu serviranja i pripreme sosa.

Ono što ovo jelo čini posebnim jeste njegova svestranost – faširane šnicle u sosu mogu se poslužiti kao porodični ručak, ali i kao svečano jelo za posebne prilike. Mekana tekstura šnicli u kombinaciji s bogatim, aromatičnim sosom pruža istinski osjećaj domaće kuhinje i topline, dok mirisi koji se šire tokom pripreme bude uspomene na djetinjstvo i porodična okupljanja. Vrijedi probati ovaj recept jer nudi autentičan doživljaj bosanske tradicije, spaja poznate okuse u skladnu cjelinu i lako se prilagođava različitim ukusima, što ga čini idealnim izborom za sve ljubitelje domaće hrane.

Pregled sastojaka

SastojakKoličina
Mljeveno meso500 g
Luk1 glavica
Jaje1 komad
Prezla3 kašike
Sopo ukusu
Biberpo ukusu
Ulje3 kašike
Brašno2 kašike
Voda250 ml
Pavlaka za kuhanje100 ml
Peršunpo želji

Kako se pravi

Za početak, u većoj posudi sjediniti mljeveno meso sa sitno sjeckanim lukom, jajetom, prezlom, solju i biberom. Sve dobro izmiješati rukama dok se ne dobije kompaktna smjesa. Od pripremljene smjese oblikovati šnicle željene veličine, vodeći računa da budu približno iste debljine radi ravnomjernog kuhanja.

U tavi zagrijati ulje i pažljivo poredati šnicle. Pržiti ih s obje strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Zatim ih izvaditi na tanjir, a u istu tavu dodati brašno i kratko propržiti dok ne zamiriše. Postepeno dolijevati vodu uz stalno miješanje, pa vratiti šnicle u sos i ostaviti da lagano kuhaju desetak minuta. Na kraju dodati pavlaku za kuhanje, prokuhati još nekoliko minuta i po želji posuti sjeckanim peršunom.

Posluživanje

Faširane šnicle u sosu najbolje je servirati dok su još tople, direktno iz tave na tanjir. Kao prilog savršeno odgovaraju pire krompir, riža ili domaći hljeb, što doprinosi potpunom užitku u bogatom ukusu sosa. Za vizualni dojam, jelo možete dekorisati svježim listićima peršuna ili tanko sjeckanim mladim lukom.

Ovo jelo je idealno za porodične ručkove i može se poslužiti i u svečanim prilikama. Preporučuje se da šnicle rasporedite na sredinu tanjira, prelijete obilno sosom i upotpunite tanjir omiljenim sezonskim salatama. Na taj način, dobit ćete privlačan i ukusan obrok koji će zadovoljiti i najzahtjevnije goste.

Nadamo se da vam je ovaj recept za faširane šnicle u sosu bio koristan i da ćete uživati u pripremi i degustaciji ovog tradicionalnog jela. Prateći navedene korake, lako možete pripremiti ukusne šnicle koje će zadovoljiti sve članove porodice. Ne zaboravite da možete prilagoditi recept prema vlastitim ukusima i eksperimentisati s različitim vrstama začina i priloga. Želimo vam puno uspjeha u kuhinji i dobar tek!

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO