Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za medenu pitu koji budi uspomene iz djetinjstva

Recept za medenu pitu koji budi uspomene iz djetinjstva

Mirisi djetinjstva i toplina doma

Medena pita neizostavno budi sjećanja na bakinu kuhinju i praznične dane iz djetinjstva. Toplina doma i prepoznatljiv miris meda koji se širi iz rerne stvaraju posebnu atmosferu i vraćaju nas u najljepše trenutke prošlosti. Iako priprema ovog tradicionalnog kolača zahtijeva nešto više vremena i pažnje, svaki uloženi trud višestruko se isplati. Tajna savršene medene pite krije se u upotrebi domaćeg meda, koji joj daje bogat i pun okus.

Sastojci za kore

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 100 g šećera
  • 4 kašike mlijeka
  • 4 kašike meda
  • 50 g maslaca
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • prstohvat cimeta

Sastojci za kremu

  • 400 ml mlijeka
  • 3 kašike meda
  • 5 kašika glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g maslaca

Priprema kora

Maslac, mlijeko, med i šećer staviti u šerpu i zagrijavati na laganoj vatri, uz stalno miješanje, dok se šećer potpuno ne otopi. Važno je paziti da smjesa ne zagori. Nakon toga, dodaju se brašno, cimet, soda bikarbona i jedno razmućeno jaje. Od svih sastojaka umijesi se tijesto, koje treba ostaviti da odmori oko pola sata. Zatim se tijesto podijeli na nekoliko jednakih dijelova, u zavisnosti od željenog broja kora i veličine pleha. Svaki dio tijesta razvalja se tanko, pazeći da ne popuca, pa se kore peku na papiru za pečenje u rerni zagrijanoj na 180°C oko pet minuta.

Priprema kreme

Za pripremu kreme, mlijeko, šećer, vanilin šećer i med zagrijavaju se na laganoj vatri. Kada smjesa postane topla, dodaje se brašno i kuha se dok ne postane gušća. Kada se smjesa ohladi, dodaje se maslac i sve se dobro izmiksa dok se ne dobije glatka, ujednačena krema.

Završni koraci i posluživanje

Pečene kore se filuju pripremljenom kremom, a zatim se medena pita ostavi da se dobro ohladi prije posluživanja. Ovaj nježni, zimski desert oduševit će svakoga ko ga proba, vraćajući nas okusima i mirisima u najljepše dane djetinjstva. Domaći med daje ovoj piti poseban šarm i toplinu, čineći je neizostavnim dijelom svake praznične trpeze.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO