Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiKlasik francuske kuhinje: juha od luka koju volimo

Klasik francuske kuhinje: juha od luka koju volimo

Uvod

Francuska juha od luka je istinska gastronomska delicija, poznata po svom bogatom okusu i jednostavnim, svima dostupnim sastojcima. Ovaj klasik francuske kuhinje priprema se od svega nekoliko namirnica, ali rezultat je jelo koje oduševljava generacije.

Istorija i tradicija

Juha od luka ima duboke korijene u historiji. Prema zapisima, ovakva juha se pripremala i konzumirala još prije 6000 godina prije nove ere. Luk i juha od luka bili su česti na trpezama starih Grka i Rimljana, prvenstveno zato što je luk bio dostupan tokom cijele godine i lako se uzgajao. Upravo zbog toga, luk je bio prvi izbor za pripremu hranjivih obroka.

Tajna bogatog okusa

Iako nije sasvim jasno kada je juha od luka prvi put obogaćena sirom, upravo ta verzija danas nosi naziv francuska juha od luka. Ključ njenog prepoznatljivog okusa leži u dugom dinstanju luka na laganoj vatri, sve dok ne postane karameliziran. Ova tehnika daje juhi dubinu i slatkoću, čineći je neodoljivom.

Način posluživanja i zanimljivosti

Francuska juha od luka tradicionalno se poslužuje uz prepečeni kruh i zapečeni naribani sir. Zanimljivo je da se u Francuskoj ova juha često preporučuje kao lijek protiv mamurluka. Kako kaže vlasnik restorana La Brasserie, Philippe Valet: “Nakon noćnog izlaska, ili idete na zdjelu juhe od luka, u pekaru ili ravno u krevet.”

Sastojci

  • 6 glavica luka
  • 55 g maslaca
  • 125 ml crvenog vina
  • 30 ml konjaka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 l goveđeg temeljca
  • 1 kašika brašna
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 2 šolje naribanog gruyere sira
  • 12 kriški baguettea
  • 1 čen bijelog luka

Priprema

  1. Luk narežite na tanke trakice po širini.
  2. U velikom loncu, na srednje jakoj vatri, dinstajte luk na maslacu oko 15 minuta, povremeno miješajući.
  3. Zatim pojačajte vatru i nastavite kuhati još 15 minuta, stalno miješajući i stružući dno lonca, dok luk ne postane karameliziran.
  4. Dodajte crveno vino i konjak, pa pustite da tečnost ispari dok luk gotovo ne ostane suh. Zatim dodajte pileći i goveđi temeljac, preprženo brašno i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte.
  5. Pustite da juha proključa, pa smanjite vatru i kuhajte još 30 minuta, dok se količina ne prepolovi. Trebali biste dobiti oko 1,25 litara juhe. Posolite i pobiberite po ukusu.
  6. Zagrijte rernu na 200 stepeni. Juhu rasporedite u zdjelice koje mogu ići u rernu.
  7. U međuvremenu, kriške kruha natrljajte bijelim lukom.
  8. Na svaku zdjelicu stavite malo naribanog sira, dodajte po dvije tostirane kriške kruha i pospite preostalim sirom. Zapecite u rerni oko 5 minuta, dok se sir ne otopi. Poslužite odmah.

Završna riječ

Francuska juha od luka je jelo koje spaja jednostavnost i bogatstvo okusa, a svojom tradicijom i načinom pripreme ostaje omiljeni klasik na trpezama širom svijeta. Bon appétit!

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO