Uvod
Za pripremu domaćih buhtli potrebno je svega nekoliko osnovnih sastojaka. Nakon što zamijesite dizano tijesto, preostaje samo da ih napunite omiljenim nadjevom, ostavite da narastu i ispečete. Ovaj provjereni recept donosi jednostavan način kako da napravite mekane i mirisne buhtle koje se tope u ustima, a posebno su neodoljive kada dođete do slatkog srca od pekmeza ili čokolade.
Sastojci
- 20 g svježeg kvasca
- 100 g maslaca
- 4 g soli
- 50 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 50 ml vode
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 kašika maslaca
- Pekmez od šljiva
- Šećer u prahu
Priprema
- Pomiješajte kvasac, polovinu šećera, mlako mlijeko i vodu. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se kvasac ne aktivira.
- U posebnoj posudi izmiješajte brašno, so i preostali šećer, pa dodajte jaje i omekšali maslac.
- Dodajte aktivirani kvasac i sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da odmara oko 30 minuta.
- Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite na kocke veličine 8 do 10 cm. U sredinu svake kocke stavite nadjev po želji.
- Oblikujte kuglice i složite ih u posudu premazanu maslacem. Ostavite još 20 minuta da narastu.
- Nakon što su buhtle odstajale, premažite ih umućenim jajetom za lijepu boju i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotove buhtle pospite šećerom u prahu.
Savjeti za nadjev
Za punjenje možete koristiti pekmez od šljiva, ali i druge vrste pekmeza poput onog od marelica, malina ili šumskog voća. Djeca će posebno uživati ako buhtle napunite čokoladnim namazom.
Završna riječ
Ovaj starinski recept za buhtle donosi jednostavnost i domaći okus na vaš sto. Pratite korake i uživajte u mirisu i okusu svježe pečenih buhtli, bilo da ih punite voćnim pekmezom ili čokoladom.



