Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiStarinski jednostavan recept za buhtle: lako i brzo pripremite

Starinski jednostavan recept za buhtle: lako i brzo pripremite

Uvod

Za pripremu domaćih buhtli potrebno je svega nekoliko osnovnih sastojaka. Nakon što zamijesite dizano tijesto, preostaje samo da ih napunite omiljenim nadjevom, ostavite da narastu i ispečete. Ovaj provjereni recept donosi jednostavan način kako da napravite mekane i mirisne buhtle koje se tope u ustima, a posebno su neodoljive kada dođete do slatkog srca od pekmeza ili čokolade.

Sastojci

  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 g maslaca
  • 4 g soli
  • 50 g šećera
  • 150 ml mlijeka
  • 50 ml vode
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 kašika maslaca
  • Pekmez od šljiva
  • Šećer u prahu

Priprema

  1. Pomiješajte kvasac, polovinu šećera, mlako mlijeko i vodu. Ostavite na sobnoj temperaturi dok se kvasac ne aktivira.
  2. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, so i preostali šećer, pa dodajte jaje i omekšali maslac.
  3. Dodajte aktivirani kvasac i sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatko tijesto. Ostavite tijesto da odmara oko 30 minuta.
  4. Razvaljajte tijesto na tanko i izrežite na kocke veličine 8 do 10 cm. U sredinu svake kocke stavite nadjev po želji.
  5. Oblikujte kuglice i složite ih u posudu premazanu maslacem. Ostavite još 20 minuta da narastu.
  6. Nakon što su buhtle odstajale, premažite ih umućenim jajetom za lijepu boju i pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotove buhtle pospite šećerom u prahu.

Savjeti za nadjev

Za punjenje možete koristiti pekmez od šljiva, ali i druge vrste pekmeza poput onog od marelica, malina ili šumskog voća. Djeca će posebno uživati ako buhtle napunite čokoladnim namazom.

Završna riječ

Ovaj starinski recept za buhtle donosi jednostavnost i domaći okus na vaš sto. Pratite korake i uživajte u mirisu i okusu svježe pečenih buhtli, bilo da ih punite voćnim pekmezom ili čokoladom.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO