Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiIsprobaj recept za krem juhu od gljiva s nama - najbolja do...

Isprobaj recept za krem juhu od gljiva s nama – najbolja do sada

Uvod

Krem juha od gljiva je savršen izbor kada poželiš nešto ukusno i toplo na kašiku, a nemaš puno vremena ni ideja. Ova juha se priprema brzo i jednostavno, koristeći sastojke koji su lako dostupni svima. Osnovu čine šampinjoni, gljive bogate proteinima i siromašne kalorijama – samo 26 kalorija na 100 grama. Osim toga, odličan su izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).

Tajna savršenog okusa

Ono što ovu krem juhu izdvaja od drugih je poseban dodatak – sherry, špansko slatko, fortificirano vino. Ako nemaš sherry pri ruci, možeš ga zamijeniti desertnim vinom ili dalmatinskim prošekom. Upravo ovaj sastojak daje juhi bogat i zaokružen okus, koji se savršeno slaže sa šampinjonima.

Sastojci

  • Suncokretovo ulje
  • 2 ljutike
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 grančice timijana
  • 550 g šampinjona
  • 80 ml sherryja (ili desertnog vina/prošeka)
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 1 kašičica Worcestershire umaka
  • 50 g maslaca
  • Creme fraiche
  • So
  • Svježe mljeveni crni biber

Priprema

  1. Na ugrijanom ulju proprži ljutiku i češnjak uz prstohvat soli, dok ne počnu dobijati zlatnu boju.
  2. Dodaj 500 g nasjeckanih šampinjona (ostatak ostavi za kasnije). Gljive će pustiti dosta vode, pa ih dinstaj dok tekućina ne ispari. Zatim dodaj sherry i pusti da lagano krčka dok se ne reducira. Ulij povrtni temeljac i kuhaj još pola sata.
  3. Juhu prebaci u blender i miksaj dok ne dobiješ glatku, gustu teksturu. Vrati je u šerpu i ponovo zagrij.
  4. U posebnoj tavi zagrij maslac i proprži preostale šampinjone uz prstohvat soli, dok ne postanu hrskavi.
  5. Juhu posluži sa hrskavim gljivama, kašikom creme fraiche, posuto svježim listićima timijana i svježe mljevenim biberom.

Savjet za vegansku verziju

Ako želiš pripremiti vegansku varijantu ove juhe, jednostavno izostavi Worcestershire umak, vrhnje i maslac. Rezultat će biti jednako ukusan i bogat kremastim okusom.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO