Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRuske kape (šubare) ili ahmedije - recept

Ruske kape (šubare) ili ahmedije – recept

Ovaj kolač je pravi užitak za sva čula, s mekim biskvitima, bogatom kremom i glazurom od čokolade koja se topi u ustima. Ako želite oduševiti svoje goste i uživati u savršenoj kombinaciji okusa, šubare su idealan izbor!

RECEPT RUSKE KAPE (ŠUBARE) ILI AHMEDIJE

Sastojci

ZA BISKVIT (2 KORE):

 3 jaja

 125 g šećera

 1 dcl ulja

 1 dcl vruće vode

 6 g praška za pecivo (pola kesice)

 180 g brašna

 2 žlice kakaa

ZA KREMU:

 500 ml mlijeka

 2 vrećice pudinga od vanilije

 2 vanilin šećera

 100 g šećera

 250 g maslaca

 Kokosovo brašno za uvaljati

ZA GLAZURU:

5 žlica mlijeka

200 g čokolade za kuhanje

80 g margarina

Priprema

PRIPREMA BISKVITA:

  1. Umutiti prvo jaja sa šećerom, a zatim dodavati redom ostale sastojke: ulje, vruću vodu, prašak za pecivo, brašno i kakao (za smeđu koru).
  2. Obje smjese (za žuti i smeđi biskvit) izliti u prethodno pripremljene plehove.
  3. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200°C, 10-15 minuta.
  4. Pečene kore ostaviti da se ohlade.

KREMA:

  1. U 500 ml mlijeka skuhati puding prema uputama sa vrećice. Dodati vanilin šećer i običan šećer.
  2. Kad se puding skuva, skloniti s vatre i prekriti prozirnom folijom da se ohladi.
  3. Maslac treba izvaditi na sobnu temperaturu, kako bi se lakše umutio.
  4. Kada se puding ohladi, umutiti maslac i dodati u puding. Dobro izmiješati.
  5. Dodati jednu cijelu kesicu šlag kreme (instant šlag) i sve dobro umutiti mikserom.

FILOVANJE:

  1. Na prvu, žutu koru nanesite kremu, a zatim stavite drugu, smeđu koru.
  2. Ostaviti kolač u frižideru da se stisne.
  3. Ostatak fila ostavite na sobnoj temperaturi kako bi bio lakši za mazanje oko kolača.
  4. Kada se kolač ohladi i stegne, izvadite iz frižidera po 10 komada i okolo ih premažite fila, koristeći špičasti nož.
  5. Uvaljajte u kokosovo brašno.

GLAZURA:

  1. Istopite čokoladu, margarin i mlijeko.Premazujte kolačiće sa glazurom koristeći malu kašičicu.Ukrasite po želji.

Zbog složenosti pripreme i slojeva, šubare su idealne za svečane prilike kao što su rođendani, svadbe ili praznična okupljanja. Iako zahtijevaju nešto više vremena za pripremu, rezultat je uvijek fantastičan – mekani biskviti u kombinaciji sa bogatom kremom i glazurom stvaraju savršeni desert koji je omiljen među svim ljubiteljima slatkiša.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO