Falafel je jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela Bliskog istoka, koje već desetljećima osvaja srca i nepca ljudi širom svijeta. Njegovo porijeklo vodi do Egipta, ali danas ga podjednako smatraju svojim mnoge zemlje Bliskog istoka, uključujući Izrael, Liban, Siriju i Jordan. Ono što falafel čini posebnim jeste njegova bogata istorija, raznovrsnost okusa i činjenica da je riječ o jelu koje okuplja ljude različitih kultura za istim stolom.
Zanimljivo je da je falafel kroz vrijeme postao simbol ulične hrane, ali i zdrave, biljne prehrane, zbog čega ga rado biraju i vegetarijanci i vegani. Ove zlatno-pržene kuglice od mahunarki karakterišu prepoznatljiv miris začina i hrskava tekstura, dok svaki zalogaj donosi spoj tradicionalnih aroma i modernih kulinarskih trendova. Bez obzira da li ga jedete u sendviču, s povrćem ili uz tradicionalne umake, falafel nudi autentičan gastronomski doživljaj koji vrijedi probati. Priprema ovog jela kod kuće omogućava da uživate u bogatstvu okusa i toplini orijentalne kuhinje, donoseći dašak Bliskog istoka direktno na vaš sto.
Pregled sastojaka
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Suhi slanutak (leblebija) | 250 g |
| Crveni luk | 1 manja glavica |
| Bijeli luk | 2 čehna |
| Svježi peršun | 1 vezica |
| Svježi korijander | 1/2 vezice |
| Brašno | 2 kašike |
| Prašak za pecivo | 1 kašičica |
| Kumin (mljeveni) | 1 kašičica |
| So i biber | po ukusu |
| Ulje za prženje | dovoljno za duboko prženje |
Kako se pravi
Slanutak je potrebno prethodno natopiti u hladnoj vodi i ostaviti da odstoji najmanje 12 sati. Nakon toga, ocijedite ga i stavite u multipraktik zajedno sa lukom, bijelim lukom, peršunom i korijanderom. Sve sastojke kratko blendajte dok ne dobijete grubu, ali sjedinjenu smjesu. Prebacite smjesu u veću posudu, dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, pa dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu masu.
Od pripremljene smjese oblikujte kuglice ili male pljeskavice, vodeći računa da budu ujednačene veličine radi ravnomjernog prženja. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na srednje jakoj temperaturi. Pržite falafel u manjim turama dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav sa svih strana, zatim ga izvadite i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Falafel je spreman za posluživanje dok je još topao i svjež.
Posluživanje
Falafel se tradicionalno servira u toploj pita lepinji, uz obilje svježih salata poput paradajza, krastavca i luka. Neizostavni su dodaci poput humusa, tahinija ili jogurt-sosa, koji daju bogatstvo okusa i svježinu svakom zalogaju. Po želji, možete dodati ukiseljeno povrće ili blago ljuti sos za dodatnu aromu.
Za atraktivnu prezentaciju, falafel možete rasporediti na platu uz razne priloge i svježe začinsko bilje. Idealno je kao glavno jelo za ručak ili večeru, ali i kao ukusna užina ili dio mezze stola. Preporučuje se serviranje uz limunove kriške, koje svaki gost može iscijediti po svom ukusu za dodatnu svježinu.
| Nutritivne vrijednosti (po porciji) | Procjena |
|---|---|
| Energija | 200 kcal |
| Proteini | 8 g |
| Ugljikohidrati | 28 g |
| Masti | 7 g |
Nadamo se da vam je ovaj recept za falafel bio koristan i da ste saznali nešto novo o pripremi ovog popularnog jela sa Bliskog istoka. Falafel je ne samo ukusan, već i hranjiv obrok koji se lako može uklopiti u različite obroke, bilo kao glavno jelo, prilog ili užina. Isprobajte različite kombinacije začina i priloga kako biste pronašli svoj omiljeni način posluživanja. Bez obzira da li ga pravite prvi put ili ste već iskusni u pripremi, falafel će sigurno obogatiti vašu trpezu i unijeti dašak orijentalne kuhinje u vaš dom. Sretno sa pripremom i dobar tek!



