Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiNajukusniji recept za falafel

Najukusniji recept za falafel

Falafel je jedno od najpoznatijih i najvoljenijih jela Bliskog istoka, koje već desetljećima osvaja srca i nepca ljudi širom svijeta. Njegovo porijeklo vodi do Egipta, ali danas ga podjednako smatraju svojim mnoge zemlje Bliskog istoka, uključujući Izrael, Liban, Siriju i Jordan. Ono što falafel čini posebnim jeste njegova bogata istorija, raznovrsnost okusa i činjenica da je riječ o jelu koje okuplja ljude različitih kultura za istim stolom.

Zanimljivo je da je falafel kroz vrijeme postao simbol ulične hrane, ali i zdrave, biljne prehrane, zbog čega ga rado biraju i vegetarijanci i vegani. Ove zlatno-pržene kuglice od mahunarki karakterišu prepoznatljiv miris začina i hrskava tekstura, dok svaki zalogaj donosi spoj tradicionalnih aroma i modernih kulinarskih trendova. Bez obzira da li ga jedete u sendviču, s povrćem ili uz tradicionalne umake, falafel nudi autentičan gastronomski doživljaj koji vrijedi probati. Priprema ovog jela kod kuće omogućava da uživate u bogatstvu okusa i toplini orijentalne kuhinje, donoseći dašak Bliskog istoka direktno na vaš sto.

Pregled sastojaka

SastojakKoličina
Suhi slanutak (leblebija)250 g
Crveni luk1 manja glavica
Bijeli luk2 čehna
Svježi peršun1 vezica
Svježi korijander1/2 vezice
Brašno2 kašike
Prašak za pecivo1 kašičica
Kumin (mljeveni)1 kašičica
So i biberpo ukusu
Ulje za prženjedovoljno za duboko prženje

Kako se pravi

Slanutak je potrebno prethodno natopiti u hladnoj vodi i ostaviti da odstoji najmanje 12 sati. Nakon toga, ocijedite ga i stavite u multipraktik zajedno sa lukom, bijelim lukom, peršunom i korijanderom. Sve sastojke kratko blendajte dok ne dobijete grubu, ali sjedinjenu smjesu. Prebacite smjesu u veću posudu, dodajte brašno, prašak za pecivo i začine, pa dobro promiješajte dok ne dobijete kompaktnu masu.

Od pripremljene smjese oblikujte kuglice ili male pljeskavice, vodeći računa da budu ujednačene veličine radi ravnomjernog prženja. Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na srednje jakoj temperaturi. Pržite falafel u manjim turama dok ne postane zlatno-smeđi i hrskav sa svih strana, zatim ga izvadite i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće. Falafel je spreman za posluživanje dok je još topao i svjež.

Posluživanje

Falafel se tradicionalno servira u toploj pita lepinji, uz obilje svježih salata poput paradajza, krastavca i luka. Neizostavni su dodaci poput humusa, tahinija ili jogurt-sosa, koji daju bogatstvo okusa i svježinu svakom zalogaju. Po želji, možete dodati ukiseljeno povrće ili blago ljuti sos za dodatnu aromu.

Za atraktivnu prezentaciju, falafel možete rasporediti na platu uz razne priloge i svježe začinsko bilje. Idealno je kao glavno jelo za ručak ili večeru, ali i kao ukusna užina ili dio mezze stola. Preporučuje se serviranje uz limunove kriške, koje svaki gost može iscijediti po svom ukusu za dodatnu svježinu.

Nutritivne vrijednosti (po porciji)Procjena
Energija200 kcal
Proteini8 g
Ugljikohidrati28 g
Masti7 g

Nadamo se da vam je ovaj recept za falafel bio koristan i da ste saznali nešto novo o pripremi ovog popularnog jela sa Bliskog istoka. Falafel je ne samo ukusan, već i hranjiv obrok koji se lako može uklopiti u različite obroke, bilo kao glavno jelo, prilog ili užina. Isprobajte različite kombinacije začina i priloga kako biste pronašli svoj omiljeni način posluživanja. Bez obzira da li ga pravite prvi put ili ste već iskusni u pripremi, falafel će sigurno obogatiti vašu trpezu i unijeti dašak orijentalne kuhinje u vaš dom. Sretno sa pripremom i dobar tek!

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO