Hummus je tradicionalno jelo Bliskog istoka koje je kroz stoljeća osvojilo srca gurmana širom svijeta. Njegovo porijeklo seže duboko u historiju, a danas je neizostavan dio kuhinja mnogih zemalja, posebno u arapskom i mediteranskom regionu. Ono što čini hummus posebnim jeste njegova nevjerovatna svestranost i bogatstvo okusa – kremasta tekstura i blaga, orašasta aroma pružaju jedinstven doživljaj svakom zalogaju. Hummus je poznat kao simbol gostoprimstva i zajedništva, često se poslužuje na okupljanjima i slavama, te se lako uklapa uz razna jela ili kao samostalan zalogaj. Osim što je ukusan, hummus je i cijenjen zbog svojih nutritivnih vrijednosti, što ga čini savršenim izborom za sve koji žele uživati u zdravoj i ukusnoj hrani. Probati hummus znači otkriti jednostavnu, ali bogatu tradiciju koja povezuje ljude i kulture, te donosi toplinu i zadovoljstvo svakodnevnoj trpezi. Pregled sastojaka
| Slanutak (kuhani) | 250 g |
| Tahini (pasta od susama) | 2 kašike |
| Maslinovo ulje | 2 kašike |
| Sok od limuna | 1 kašika |
| Beli luk | 1 čen |
| So | po ukusu |
| Voda | 2-3 kašike |
Kako se pravi
Prvo je potrebno sjediniti kuhani slanutak, tahini, maslinovo ulje, sok od limuna i bijeli luk u blenderu ili multipraktiku. Sve sastojke miksati dok se ne dobije glatka i kremasta smjesa. Povremeno zaustavite aparat i sastružite smjesu sa strana posude kako bi sve bilo ravnomjerno izmiješano.
Po potrebi dodavati vodu, postepeno, dok se ne postigne željena gustoća. Na kraju provjeriti ukus i po potrebi dodati još soli. Kada je hummus potpuno gladak i kremast, spreman je za serviranje.
Posluživanje
Hummus se tradicionalno servira u plitkoj zdjeli, uz dodatak maslinovog ulja na vrhu i posipanje paprikom ili sjeckanim peršunom za dekoraciju. Može se poslužiti uz svježi pita hljeb, tostirane kriške hljeba ili kao dip za povrće poput mrkve, krastavca i celera.
Za posebnu prezentaciju, hummus se može ukrasiti sjemenkama susama, maslinama ili lagano prepečenim orasima. Ovaj namaz je odličan kao predjelo na zabavama ili kao lagani međuobrok, a najbolje se slaže uz blaga, svježa jela i razne salate.
| Porcija | 100 g |
| Kalorije | 170 kcal |
| Bjelančevine | 6 g |
| Ugljikohidrati | 15 g |
| Masti | 9 g |
Nadamo se da vam je ovaj recept za hummus bio koristan i da ćete uživati u pripremi i degustaciji ovog zdravog i ukusnog namaza. Hummus je izuzetno svestran – možete ga poslužiti uz povrće, hljeb, ili kao dodatak raznim jelima. Prilagodite začine svom ukusu i eksperimentirajte s dodacima poput maslinovog ulja, paprike ili svježeg peršuna. Priprema hummusa kod kuće omogućava vam da kontrolišete sastojke i napravite verziju koja najviše odgovara vašim željama. Želimo vam puno uspjeha u kuhinji i dobar tek!



