Ako uživate u Ferrero Rocher kuglicama, ova torta će vam pružiti neodoljiv doživljaj njihovog bogatog okusa. Torta je sastavljena od sočnih slojeva čokoladnog browniesa, koji se smjenjuju s hrskavim slojevima od bjelanaca. Svaki zalogaj je obogaćen kremastim Nutella punjenjem i čokoladnim ganašeom, dok je torta izvana prekrivena prženim lješnjacima i savršeno završena glatkom čokoladnom glazurom. Ovo je desert koji će zadovoljiti sva vaša čula i učiniti svaki trenutak posebnim.
RECEPT FERRERO ROCHER TORTA
Sastojci
KORE BROWNIES-A:
• 100 g tamne čokolade
• 170 g maslaca
• 2 g instant kafe u prahu
• 8 g kakao praha
• 200 g šećera
• 3 g soli
• 3 jaja
• 5 g ekstrakta vanilije
• 95 g brašna
• 30 g tamne čokolade, nasjeckane
LJEŠNJACI:
• 300 g cijelih lješnjaka
KORE OD BJELANACA:
• 75 g prženih i mljevenih lješnjaka
• 60 g šećera u prahu, podijeljeno
• 60 g šećera u prahu, podijeljeno
• 95 g brašna
• 4 bjelanjka
• 15 ml limunovog soka
• Prstohvat soli
ČOKOLADNI GANAŠE ZA PUNJENJE:
• 200 g tamne čokolade
• 200 g vrhnja za šlag
NUTELLA GLAZURA:
• 160 g tamne čokolade
• 160 g vrhnja za šlag
• 60 g kakao praha
• 200 g Nutelle
• 7 g ekstrakta vanilije
• 300 g maslaca, sobne temperature
ČOKOLADNA GLAZURA:
• 200 g tamne čokolade, isjeckane na sitne komade
• 56 g maslaca
• 50 g šećera
• 160 ml mlijeka
ZA DEKORACIJU:
• Ferrero Rocher kuglice
• čokoladni komadići/naribana čokolada
• sjeckani lješnjaci
Priprema
PRIPREMITE KORE BROWNIES-A:
- Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem stranice i dno tri okrugla kalupa za pečenje promjera 20 cm. Na dno kalupa postavite papir za pečenje.
- U srednje velikoj zdjeli, na pari otopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući dok smjesa ne postane glatka. Dodajte šećer, pa sklonite zdjelu s vatre.
- Umiješajte jaja jedno po jedno, miješajući dok se dobro ne sjedine. Dodajte kafu u prahu, kakao prah i ekstrakt vanilije, zatim dodajte brašno i so te dobro promiješajte. Smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Posipajte oko 10 g nasjeckane čokolade po unutrašnjem rubu svakog kalupa. Pecite oko 18-20 minuta.
- Ostavite da se brownies potpuno ohlade.
PRIPREMITE LJEŠNJAKE:
- Zagrijte pećnicu na 160°C. Rasporedite lješnjake na pleh za pečenje i pecite ih oko 10 minuta.
- Nakon pečenja, istrljajte lješnjake kako biste uklonili što više ljuske. Ostavite ih da se potpuno ohlade.
PRIPREMITE KORE OD BJELANACA:
- Zagrijte pećnicu na 100°C. Obložite pleh papirom za pečenje i nacrtajte dva kruga promjera 20 cm.
- Uzmite 75 g prženih lješnjaka i stavite ih u blender. Sameljite ih ravnomjerno, a zatim ih prebacite u srednje veliku zdjelu i pomiješajte s polovicom šećera u prahu (30 g), polovicom kristalnog šećera (30 g) i brašnom. Ostavite sa strane.
- Mutite bjelanjke s prstohvatom soli dok ne dobijete mekane vrhove. Postepeno dodajte preostali šećer u prahu i kristalni šećer, te nastavite mutiti dok smjesa ne postane čvrsta, otprilike 7 minuta. Dodajte limunov sok. Nježno umiješajte smjesu od lješnjaka i brašna.
- Smjesu prebacite u vrećicu za ukrašavanje s ravnim nastavkom širine 1 cm.
- Prateći nacrtane krugove, oblikujte dva kruga u obliku spirale.
- Pecite kore od bjelanaca 1 sat i 30 minuta.
- Ostavite ih da se potpuno ohlade.
PRIPREMITE ČOKOLADNI GANAŠE ZA PUNJENJE:
- Stavite čokoladu i vrhnje za šlag u zdjelu otpornu na toplinu i otopite ih na pari.
- Pokrijte zdjelu i ostavite da se ganache ohladi.
PRIPREMITE NUTELLA GLAZURU:
- Stavite čokoladu i vrhnje za šlag u zdjelu otpornu na toplinu i otopite ih na pari. Pokrijte i stavite u frižider na 30 minuta.
- Stavite maslac u zdjelu za miješanje i miksajte oko 10 minuta dok ne postane gladak i kremast. Dodajte prosijani kakao prah i ohlađeni čokoladni ganaše te miksajte na niskoj brzini dok se ne sjedine. Dodajte Nutellu i ekstrakt vanilije te nastavite miješati dok se sve dobro ne poveže.
- Prebacite glazuru i čokoladni ganaše u vrećice za ukrašavanje s ravnim nastavkom širine 5 mm.
SASTAVITE TORTU:
- Na pleh za tortu nanesite malo glazure i stavite jedan sloj browniesa. Ravnomjerno rasporedite polovinu čokoladnog ganašea. Dodajte koru od bjelanaca i rasporedite nešto manje od 1/3 Nutella glazure.
- Dodajte drugi sloj browniesa i rasporedite nešto manje od 1/3 Nutella glazure. Stavite drugu koru od bjelanaca, a zatim rasporedite preostalu polovinu čokoladnog ganašea. Na kraju, dodajte posljednji sloj browniesa.
- Rasporedite preostalu Nutella glazuru na vrhu i stranama torte. Stavite tortu u frižider na 30 minuta.
- U međuvremenu, nasjeckajte preostalih 225 g prženih lješnjaka na manje komade. Pritisnite nasjeckane lješnjake uz strane torte.
- Ponovno stavite tortu u frižider na dodatnih 30 minuta.
PRIPREMITE ČOKOLADNU GLAZURU:
- Stavite čokoladu, maslac, šećer i mlijeko u zdjelu otpornu na toplinu i otopite ih na pari.
- Procijedite glazuru kroz sito.
- Postavite tortu na manju zdjelu ili posudu, koja je smještena na pleh za tortu.
- Prelijte glazuru preko vrha i rubova torte.
- Stavite tortu u frižider na 4-6 sati ili preko noći. Kore od bjelanaca trebaju malo omekšati, što će olakšati rezanje torte.
- Ukrasite s Ferrero Rocher kuglicama, nasjeckanim lješnjacima i čokoladnim komadićima ili naribanom čokoladom.