Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiZgnječene hrskave gljive ukusnije su od svakog steaka

Zgnječene hrskave gljive ukusnije su od svakog steaka

Uvod

Ako izbjegavaš meso ili želiš smanjiti njegovu konzumaciju, ovaj recept za hrskave zgnječene gljive je pravi izbor za tebe. Ove gljive su toliko ukusne da ćeš ih poželjeti češće na svom stolu – čak su i jeftinije od steaka, a okusom ga nadmašuju.

Zašto izabrati zgnječene gljive?

Hrskave zgnječene gljive odlična su ideja za ručak, posebno za one koji ne jedu meso ili žele obogatiti jelovnik biljnim proteinima. Gljive su bogate proteinima, a njihova tekstura i okus mogu zadovoljiti i najzahtjevnija nepca. Sve što ti treba su veliki šampinjoni ili bukovače, malo začina i nekoliko jednostavnih koraka do savršenog obroka.

Sastojci

  • 14 velikih šampinjona
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika timijana
  • 0,5 kašičice češnjaka u prahu
  • 0,25 kašičice soli
  • 0,25 šolje mljevenih badema
  • 1 kašika aceto balsamica
  • 30 g parmezana

Priprema

  1. Postavi rešetku u gornju i donju trećinu rerne i zagrij rernu na 230°C.
  2. Gljive dobro očisti i odstrani peteljke. Na vrhu svakog klobuka napravi rez od oko 1 cm. Stavi gljive u veliku zdjelu, dodaj maslinovo ulje, timijan, češnjak, so i biber, pa sve dobro promiješaj i ostavi da gljive upiju začine.
  3. Rasporedi gljive na pleh obložen papirom za pečenje, sa stabljikom prema dolje. Peci ih 18-20 minuta u donjoj trećini rerne, dok ne dobiju blagu smeđu boju.
  4. Kada su gljive pečene, izvadi ih iz rerne i uključi grill opciju. Okreni gljive i svaku pritisni čašom da se spljošti.
  5. Prelij gljive balzamičnim octom i pospi parmezanom. Peci ih u gornjoj trećini rerne, ispod grilla, još 2-4 minute, dok rubovi ne postanu hrskavi, a sir se ne otopi i lagano zapeče.
  6. Posluži ih uz sezonsku salatu ili pečeni krompir. Prijatno!

Završna preporuka

Ovaj recept je savršen za brz i ukusan obrok, a istovremeno je i zdrav i pristupačan. Hrskave zgnječene gljive mogu postati tvoj novi omiljeni ručak, bez obzira na to jedeš li meso ili ne.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO