Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiTjestenina s piletinom, kikirikijem i limetom u kremastom umaku

Tjestenina s piletinom, kikirikijem i limetom u kremastom umaku

Uvod

Kada vam je potreban brz, ali ukusan obrok, kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem je pravi izbor. Ovaj recept donosi savršenu kombinaciju bogatih okusa i jednostavne pripreme, a rezultat je jelo koje će vas sigurno oduševiti.

Prednosti i savjeti za pripremu

Ono što ovu tjesteninu izdvaja jeste lakoća pripreme. Iako priprema zahtijeva nešto više vremena od samog kuhanja, sve možete unaprijed organizovati: napravite umak, namočite rezance, nasjeckajte povrće i piletinu, pripremite začinsko bilje i kikiriki. Kada sve to pripremite, završetak jela ide veoma brzo.

Sastojci

  • 250 g širokih rižinih rezanaca
  • So
  • 0,5 šalice kikiriki maslaca
  • 3 kašike slatkog chili umaka
  • 2 kašike tamari umaka
  • 1 kašika sriracha umaka
  • 0,5 kašičice korice limete
  • 2 kašike soka od limete
  • 2 kašike suncokretovog ulja
  • 250 g pilećih prsa
  • 0,5 crvene paprike
  • 3 čehna bijelog luka
  • 3 mlada luka
  • 2 kašike svježeg đumbira
  • 0,5 šalice listića korijandera
  • 0,5 šalice listića svježeg bosiljka
  • 0,33 šalice prženog, slanog kikirikija
  • Kriške limete

Priprema

  1. U srednjem loncu zakuhajte dobro posoljenu vodu. Dodajte široke rižine rezance, promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Ostavite rezance u vrućoj vodi 13-15 minuta, zatim ih ocijedite i isperite hladnom vodom.
  2. U srednjoj zdjeli pjenjačom sjedinite kikiriki maslac, slatki chili umak, tamari, srirachu, naribanu koricu limete, sok od limete, 1/4 kašičice soli i 1/4 šalice tople vode. Miješajte dok ne dobijete gladak, ujednačen umak. Ostavite sa strane.
  3. U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte ulje. Dodajte pileća prsa narezana na kockice, posolite i pržite uz često miješanje dok meso ne dobije zlatnu boju i skoro se ispeče, oko 4 minute. Zatim dodajte crvenu papriku narezanu na sitne kockice, nasjeckani bijeli dio mladog luka i svježi naribani đumbir. Po potrebi dodajte još soli. Smanjite temperaturu i nastavite dinstati uz miješanje dok paprika ne omekša, oko 3 minute.
  4. Dodajte rižine rezance u tavu i dobro promiješajte. Maknite s vatre, dodajte pripremljeni umak i sve još jednom dobro izmiješajte.
  5. Poslužite u zdjelicama, pospite nasjeckanim zelenim dijelovima mladog luka, listićima svježeg korijandera i bosiljka, te grubo nasjeckanim kikirikijem. Uz svaku porciju poslužite krišku limete.

Nutritivne vrijednosti

  • Energija: 634 kcal (31% dnevnih potreba)
  • Masti: 32 g (44%)
  • Holesterol: 0,04 g (0%)
  • Ugljikohidrati: 58 g (21%)
  • Proteini: 28 g (56%)

Dodatni savjeti

Sastojke za ovo jelo možete pripremiti i dan ranije, jer dobro podnose hlađenje. Kada dođe vrijeme za kuhanje, dovoljno je samo namočiti rezance i sve je spremno za završnu pripremu. Po želji, u ovo jelo možete dodati još povrća poput mrkve, brokule ili mladog špinata, čime će obrok biti još ukusniji i bogatiji nutrijentima.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO