Uvod
Kada vam je potreban brz, ali ukusan obrok, kremasta tjestenina s piletinom, limetom i kikirikijem je pravi izbor. Ovaj recept donosi savršenu kombinaciju bogatih okusa i jednostavne pripreme, a rezultat je jelo koje će vas sigurno oduševiti.
Prednosti i savjeti za pripremu
Ono što ovu tjesteninu izdvaja jeste lakoća pripreme. Iako priprema zahtijeva nešto više vremena od samog kuhanja, sve možete unaprijed organizovati: napravite umak, namočite rezance, nasjeckajte povrće i piletinu, pripremite začinsko bilje i kikiriki. Kada sve to pripremite, završetak jela ide veoma brzo.
Sastojci
- 250 g širokih rižinih rezanaca
- So
- 0,5 šalice kikiriki maslaca
- 3 kašike slatkog chili umaka
- 2 kašike tamari umaka
- 1 kašika sriracha umaka
- 0,5 kašičice korice limete
- 2 kašike soka od limete
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 250 g pilećih prsa
- 0,5 crvene paprike
- 3 čehna bijelog luka
- 3 mlada luka
- 2 kašike svježeg đumbira
- 0,5 šalice listića korijandera
- 0,5 šalice listića svježeg bosiljka
- 0,33 šalice prženog, slanog kikirikija
- Kriške limete
Priprema
- U srednjem loncu zakuhajte dobro posoljenu vodu. Dodajte široke rižine rezance, promiješajte, poklopite i ugasite vatru. Ostavite rezance u vrućoj vodi 13-15 minuta, zatim ih ocijedite i isperite hladnom vodom.
- U srednjoj zdjeli pjenjačom sjedinite kikiriki maslac, slatki chili umak, tamari, srirachu, naribanu koricu limete, sok od limete, 1/4 kašičice soli i 1/4 šalice tople vode. Miješajte dok ne dobijete gladak, ujednačen umak. Ostavite sa strane.
- U velikoj tavi na srednjoj vatri zagrijte ulje. Dodajte pileća prsa narezana na kockice, posolite i pržite uz često miješanje dok meso ne dobije zlatnu boju i skoro se ispeče, oko 4 minute. Zatim dodajte crvenu papriku narezanu na sitne kockice, nasjeckani bijeli dio mladog luka i svježi naribani đumbir. Po potrebi dodajte još soli. Smanjite temperaturu i nastavite dinstati uz miješanje dok paprika ne omekša, oko 3 minute.
- Dodajte rižine rezance u tavu i dobro promiješajte. Maknite s vatre, dodajte pripremljeni umak i sve još jednom dobro izmiješajte.
- Poslužite u zdjelicama, pospite nasjeckanim zelenim dijelovima mladog luka, listićima svježeg korijandera i bosiljka, te grubo nasjeckanim kikirikijem. Uz svaku porciju poslužite krišku limete.
Nutritivne vrijednosti
- Energija: 634 kcal (31% dnevnih potreba)
- Masti: 32 g (44%)
- Holesterol: 0,04 g (0%)
- Ugljikohidrati: 58 g (21%)
- Proteini: 28 g (56%)
Dodatni savjeti
Sastojke za ovo jelo možete pripremiti i dan ranije, jer dobro podnose hlađenje. Kada dođe vrijeme za kuhanje, dovoljno je samo namočiti rezance i sve je spremno za završnu pripremu. Po želji, u ovo jelo možete dodati još povrća poput mrkve, brokule ili mladog špinata, čime će obrok biti još ukusniji i bogatiji nutrijentima.



