Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiTulumbe - Najskriveniji recept balkanske kulinarske tradicije

Tulumbe – Najskriveniji recept balkanske kulinarske tradicije

Ovaj recept je toliko cijenjen i raširen da se smatra klasičnim u mnogim domaćinstvima, ali nije lako doći do njega. Iako ga mnogi prepoznaju, pravi način pripreme tulumbi ostaje skriven u rukama onih koji su ovu tradiciju naslijedili od svojih majki i baka. Sa svim svojim malim tajnama – od tačne temperature ulja, pravilnog oblikovanja tulumbi, do preciznog vremena za pripremu agde – ovaj recept je prava rijetkost među mnogim varijacijama koje se danas koriste.

RECEPT TULUMBE

Sastojci

4 jaja (ako su krupnija, ako su manja, koristite 5 jaja)

2 čaše vode (oko 400 ml)

Pola čaše ulja

250 g brašna

Prstohvat soli

2 male kašičice šećera

1 l ulja za prženje

ZA AGDU:

1 kg šećera

3 čaše vode (oko 600 ml)

Par kolutića limuna

Priprema

PRIPREMA AGDE (SIRUPA):

  1. Agdu je najbolje pripremiti dan prije, kako bi se ohladila do trenutka kad su tulumbe gotove.
  2. U šerpi prokuhajte 1 kg šećera i 3 čaše vode. Dodajte nekoliko kolutića limuna.
  3. Kuhajte još nekoliko minuta dok sirup ne postigne željenu gustinu (oko 5-10 minuta). Zatim skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

PRIPREMA TIJESTA ZA TULUMBE:

  1. U malo dublju šerpu stavite 2 čaše vode, pola čaše ulja, prstohvat soli i 2 kašičice šećera. Stavite na vatru i pustite da provri.
  2. Kada smjesa proključa, skinite je sa vatre i dodajte 250 g brašna. Miješajte drvenom kašikom dok se ne stvori čvrsta smjesa, koja će poprimiti oblik lopte.
  3. Ostavite smjesu da se hladi oko 10 minuta.
  4. U međuvremenu, umutite 4 jaja (ako su manja, stavite 5) u posebnoj posudi.
  5. Dodajte umućena jaja u ohlađenu smjesu i dobro izmiksajte mikserom dok se ne dobije mekana, svilenkasta struktura tijesta. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i kompaktno.
  6. Napunite špric za tulumbe pripremljenim tijestom.
  7. Ulje za prženje stavite u dublju šerpu ili veću tavu, otprilike 1 l ulja. Važno je da ulje bude hladno kada počnete pržiti tulumbe.
  8. Istiskujte tulumbe iz šprica u hladno ulje, pazeći da ih ne stisnete previše blizu jednu drugoj jer će narasti prilikom prženja. Neka imaju dovoljno prostora da “plivaju” u ulju.

PRŽENJE TULUMBI:

  1. Stavite šerpu sa uljem na ringlu na srednje jaku vatru (oko 3) i pratite kada tulumbe počnu da se okreću same od sebe.
  2. Kad se počnu okretati, smanjite vatru na 2-3 i nastavite pržiti, povremeno okrenuvši tulumbe dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Prženje traje oko 10-15 minuta, zavisno od veličine tulumbi.
  3. Kada su tulumbe pečene, vadite ih šupljikavom kašikom i odmah ih stavljajte u hladnu agdu. Neka tulumbe odstoje u sirupu dok završavate sa prženjem naredne ture.
  4. Nakon svake ture prženja, ulje mora malo da se ohladi (oko 5-10 minuta) prije nego što dodate novu turu tijesta. Tako ćete dobiti pravilnu formu tulumbi. Ako ulje nije dovoljno hladno, tulumbe će se raspasti ili neće narasti kako treba.
  5. Kada završite sa prženjem svih tulumbi, stavite ih u tepsiju i prelijte ostatkom agde. Neka tulumbe dobro upiju sirup.
  6. Ostavite ih na hladnom mjestu da se ohlade i dobro upiju sirup.

U mnogim domaćinstvima, ovo je kolač koji se pravi s ljubavlju i pažnjom, prenošen iz generacije u generaciju, i koji nikada ne izlazi iz mode. Tulumbe koje nastaju prema ovom receptu su više od jednostavnog deserta – one su kulinarska baština koja se čuva, a time i “skrivene” od očiju široke javnosti, kako bi očuvale svoju čar i neponovljivost.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO