Štrudla s orasima
Priprema
- Prvo aktivirajte kvasac tako što ćete ga potopiti u malo toplog mlijeka s prstohvatom soli i šećera. Kad počne da pjeni, umiješajte ga u pripremljeno brašno, dodajte preostale sastojke, pa zamijesite tijesto. Pokrijte krpom i ostavite tijesto da nadođe.
- Nakon što tijesto naraste, podijelite ga na dva dijela. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte svaki dio tijesta. Pripremite nadjev tako što ćete u mljevene orahe dodati šećer, grožđice koje ste prethodno natopili u rumu i toplo mlijeko, pa sve dobro izmiješajte. Rasporedite nadjev po tijestu, zarolajte ga i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Površinu premažite s malo margarina.
- Zagrijte pećnicu na 150°C i pecite štrudlu 20 minuta. Zatim pojačajte na 180°C i pecite još 20 minuta, pa na kraju pojačajte na 200°C i pecite dodatnih 10 minuta. Kad je gotova, izvadite štrudlu iz rerne, premažite je margarinom i pokrijte krpom da se lagano ohladi.
- Posipajte štrudlu šećerom u prahu.
Ako želite raznolikost, drugi dio tijesta možete puniti makom, sirom ili ponoviti nadjev od oraha.
Sastojci za tijesto:
- 1/2 kg brašna
- 3 dl mlijeka
- 1 dl ulja
- 1 žlica šećera
- 1 jaje
- 1 kvasac (svježi ili suhi)
- Naribana korica limuna
- Malo soli
Sastojci za nadjev:
- 200 g mljevenih oraha
- 2 žlice šećera
- 1 dl toplog mlijeka
- Naribana korica limuna
- Grožđice natopljene u rumu
Posluživanje
Ohlađenu štrudlu možete poslužiti uz čašu domaćeg soka ili toplu šolju čaja.