Priprema
Štrudla od jabuka s gotovim korama
Štrudla od jabuka s gotovim korama klasik je koji se brzo priprema, a pruža pravi užitak svakome ko voli voćne poslastice. Ova verzija sa gotovim korama čini pripremu jednostavnom i brzom, dok sočne jabuke i mirisni cimet stvaraju poznat, domaći okus kojem je teško odoljeti. Idealna je za sve prilike – od brzinskog deserta uz popodnevnu kafu do slatkog iznenađenja za goste.
Bilo da je poslužite toplu uz kuglu sladoleda ili hladnu s posipom od šećera u prahu, štrudla od jabuka je pravo zadovoljstvo. U nastavku pronađite detaljan recept koji će vam pomoći da savladate pripremu ovog tradicionalnog deserta u nekoliko jednostavnih koraka.
Priprema
- Ogulite jabuke, naribajte ih na krupno i ostavite da malo odstoje kako bi ispustile sok. Prije slaganja štrudle, lagano ih stisnite rukama da uklonite višak soka.
- U manjoj posudi pomiješajte oko 100 ml mlijeka i 100 ml ulja – ovu mješavinu koristit ćete za premazivanje kora, a najlakše ju je nanositi silikonskim kistom.
- Na radnu površinu položite jednu koru i premažite je mješavinom mlijeka i ulja. Na nju stavite drugu koru, posipajte je pripremljenim, ocijeđenim jabukama, zatim dodajte 2-3 žlice šećera i 1 žlicu cimeta (dodajte šećer i cimet prema svom ukusu).
- Ponovite postupak sa preostalim korama i jabukama. Pripremljene štrudle poredajte u lagano namašćen lim za pečenje. Prije pečenja premažite ih mješavinom mlijeka i ulja, pa posipajte vanilin šećerom.
- Pecite štrudlu 25-30 minuta na 180°C dok ne dobije lijepu, zlatno-smeđu boju. Tokom pečenja otopite maslac na laganoj vatri.
- Vruću štrudlu izvadite iz pećnice i odmah je premažite otopljenim maslacem. Po želji, pospite šećerom u prahu.
Sastojci:
- 500 g kora za savijače (oko 10 komada)
- 1,2 kg kiselkastih jabuka
- 10-15 žlica šećera
- 5 žlica cimeta
- 100 ml ulja + 100 ml mlijeka
- 2 vanilin šećera
- 50 g maslaca
Ovaj desert možete uživati topao ili hladan, a uvijek će biti jednako ukusan.