Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za Kuglof – Tradicionalna slastica za sve prilike

Recept za Kuglof – Tradicionalna slastica za sve prilike

Priprema

Kuglof je klasik među kolačima, poznat po svojoj nježnoj teksturi i bogatom okusu. Savršen za posluživanje uz kavu ili kao desert na obiteljskim okupljanjima, ovaj kuglof s grožđicama namočenim u rumu donosi dašak nostalgije i topline.

Vrijeme pripreme:

  • Priprema: 20 minuta
  • Dizat tijesto: 30 minuta
  • Pečenje: 40 minuta
    Ukupno vrijeme: 1 sat i 30 minuta

Porcije: Oko 8-10 kriški (dovoljno za 6-8 osoba)


Sastojci:

  • 1 paketić instant kvasca
  • 400 g pšeničnog glatkog brašna
  • 80 g maslaca (omekšanog)
  • 40 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 200 ml mlijeka (mlakog)
  • 1 žlica naribane korice limuna
  • Prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g grožđica
  • Rum za namakanje grožđica

Za posipavanje:

  • Šećer u prahu

Priprema:

  1. Priprema tijesta
    U posudu s brašnom dodajte instant kvasac i dobro promiješajte. U drugoj posudi, maslac, šećer i žumanjke izmiksajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka.
  2. Dodavanje sastojaka
    U smjesu s maslacem i žumanjcima dodajte brašno i mlijeko naizmjence, a zatim naribanu koricu limuna, prstohvat soli, vanilin šećer i grožđice koje ste prethodno namočili u rumu. Sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  3. Dizanje tijesta
    Pripremljenu smjesu prebacite u kalup za kuglof (promjera 19 cm, visine 10 cm) koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta kako bi tijesto naraslo.
  4. Pečenje
    Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite kuglof peći na 20 minuta, a zatim ga izvadite, prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći još 20 minuta. Kuglof je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju i čvrstoću.
  5. Posluživanje
    Pečeni kuglof izvadite iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i poslužite ga toplog ili hladnog. Idealan je uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka.

Savjet: Tijesto će tijekom pečenja narasti, pa napunite kalup samo do 2/3 njegove zapremine. Ovaj kuglof najbolje je poslužiti svjež, ali može stajati do dva dana ako ga čuvate na hladnom mjestu.

Uživajte u bogatom okusu i prozračnoj teksturi ove omiljene slastice!

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO