Pita od šljiva je jedan od onih slatkih klasika koji nikada ne izlaze iz mode. Ovaj kolač odiše domaćim ugođajem, a njegov bogat i sočan okus šljiva savršeno se slaže s hrskavim tijestom koje obavija voćni nadjev. Idealna je za popodnevno druženje uz kafu ili kao završnica obroka koji zaslužuje poseban desert. Recept koji vam donosimo je jednostavan, ali zahtijeva malo vremena i pažnje kako bi se postigao savršen rezultat. Uživajte u mirisu i okusu domaće pite koja će sigurno zadovoljiti svačije nepce!
RECEPT PITA OD ŠLJIVA
Sastojci
TIJESTO:
• 250 g glatkog brašna
• 100 g oštrog brašna
• 100 g hladnog maslaca
• 80 g šećera
• 1 prstohvat soli
• 1/2 praška za pecivo
• malo ribane limunove korice
• 1 jaje
• 60 g kiselog vrhnja 20% mm
NADJEV:
• oko 1 kg očišćenih šljiva (ili 800 g šljiva i 200 g jabuka)
• 30 g šećera
• 1 vanilin šećer
• malo cimeta
• 1 žlica soka od limuna
• 1 žlica krušnih mrvica
UZ TO:
• 1 žlica krušnih mrvica
• šećer u prahu za posipanje
Priprema
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, prstohvat soli, i naribanu koricu limuna. Dodajte hladni maslac narezan na male komadiće, pa ga prstima utrljajte u smjesu dok ne dobijete mrvičasto tijesto. Dodajte jedno jaje i kratko mijesite dok se sastojci ne sjedine u homogenu masu. Tijesto podijelite na dva dijela – jedan od 380 g i drugi od 270 g. Veći dio zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Manji dio tijesta obogatite s jednom kašikom oštrog brašna, zamotajte ga i stavite u zamrzivač da se stegne.
- Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev: Očistite šljive od koštica i narežite ih na šestine. Ukoliko koristite jabuke, ogulite ih i naribajte. Dodajte ostale sastojke za nadjev i dobro promiješajte.
- Pripremite kalup s odvojivim dnom (dimenzija 22 x 34 cm) tako što ćete ga namastiti i obruč posuti brašnom. Veći dio tijesta izvadite iz hladnjaka, pospite brašnom i razvaljajte na papiru za pečenje, tako da odgovara veličini kalupa. Zajedno s papirom tijesto prebacite u kalup i zatvorite obručem. Tijesto nekoliko puta izbodite vilicom, a zatim pospite jednom kašikom krušnih mrvica. Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta i poravnajte. Na kraju naribajte smrznuti dio tijesta preko nadjeva.
- Pecite kolač u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi u kalupu, a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.