Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiJABUKOVAČA / PITA OD JABUKA - stari recept

JABUKOVAČA / PITA OD JABUKA – stari recept

Jabukovača je tradicionalni bosanski desert, prepoznatljiv po svojoj hrskavoj teksturi i slatkom, sočnom filu od jabuka. Ovo je savršena poslastica za sve prilike, bilo da se poslužuje uz kafu ili kao desert nakon obroka.

RECEPT JABUKOVAČA / PITA OD JABUKA

Sastojci

TIJESTO:

500 g brašna

200 ml mlijeka

20 g svježeg kvasca

1 jaje

1 kašika šećera

50 g istopljenog maslaca

200 ml vode

prstohvat soli

Ili 500 g jufke za pite

NADJEV:

1,5 kg jabuka (po mogućnosti kiselih)

100 g šećera

2 kašičice cimeta

korica od jednog limuna

2 vanilin šećera

AGDA:

400 g šećera

3 vanilin šećera

250 ml vode

UZ TO:

200 g maslaca

škrobno brašno

Priprema

ALTERNATIVA:

Umjesto domaćeg tijesta, možete koristiti 500 g kupovnih jufki, što će značajno ubrzati proces pripreme.

  1. Prosijajte 500 g brašna i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte 200 ml toplog mlijeka, 20 g svježeg kvasca, 1 jaje, 1 kašiku šećera i 50 g istopljenog maslaca. Umijesite tijesto dodajući mlaku vodu po potrebi, tako da tijesto bude glatko i ne lijepi se za ruke.
  2. Podijelite tijesto na 3 jednake loptice i svaku dobro izradite. Stavite ih na pobrašnjenu površinu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje oko sat vremena.
  3. Ogulite i izrendajte jabuke. Pomiješajte ih s 100 g šećera, limunovom koricom, 2 kašičice cimeta i 2 vanilin šećera.
  4. Svaku lopticu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Premažite je sa 50 g istopljenog maslaca, pomiješanog s 3 kašike šećera i 2 kašike cimeta. Razvucite tijesto što tanje možete, ostavite da se prosuši oko 10 minuta.
  5. Preklopite tijesto na pola i rasporedite fil od jabuka duž rubova. Savijte u dugom obliku i režite na veličinu tepsije. Stavite u prethodno nauljen pleh.
  6. Premažite pitu preostalim istopljenim maslacem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  7. Pomiješajte 400 g šećera, 3 vanilin šećera i 250 ml vode. Stavite na srednju vatru i kuhajte dok smjesa ne proključa. Smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 10-15 minuta, dok se agda ne zgusne.
  8. Dok je pita još vruća, prelijte je toplom agdom i ostavite da se ohladi. Izrežite na štangle dužine 10-12 cm.

Ova verzija jabukovače oduševit će vas svojim tradicionalnim okusom i savršeno prhkom teksturom, a agda će dodati dodatnu slatkoću koja čini ovaj desert neodoljivim.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO