Jabukovača je tradicionalni bosanski desert, prepoznatljiv po svojoj hrskavoj teksturi i slatkom, sočnom filu od jabuka. Ovo je savršena poslastica za sve prilike, bilo da se poslužuje uz kafu ili kao desert nakon obroka.
RECEPT JABUKOVAČA / PITA OD JABUKA
Sastojci
TIJESTO:
• 500 g brašna
• 200 ml mlijeka
• 20 g svježeg kvasca
• 1 jaje
• 1 kašika šećera
• 50 g istopljenog maslaca
• 200 ml vode
• prstohvat soli
Ili 500 g jufke za pite
NADJEV:
• 1,5 kg jabuka (po mogućnosti kiselih)
• 100 g šećera
• 2 kašičice cimeta
• korica od jednog limuna
• 2 vanilin šećera
AGDA:
• 400 g šećera
• 3 vanilin šećera
• 250 ml vode
UZ TO:
• 200 g maslaca
• škrobno brašno
Priprema
ALTERNATIVA:
• Umjesto domaćeg tijesta, možete koristiti 500 g kupovnih jufki, što će značajno ubrzati proces pripreme.
- Prosijajte 500 g brašna i dodajte prstohvat soli. Napravite udubljenje u sredini i dodajte 200 ml toplog mlijeka, 20 g svježeg kvasca, 1 jaje, 1 kašiku šećera i 50 g istopljenog maslaca. Umijesite tijesto dodajući mlaku vodu po potrebi, tako da tijesto bude glatko i ne lijepi se za ruke.
- Podijelite tijesto na 3 jednake loptice i svaku dobro izradite. Stavite ih na pobrašnjenu površinu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje oko sat vremena.
- Ogulite i izrendajte jabuke. Pomiješajte ih s 100 g šećera, limunovom koricom, 2 kašičice cimeta i 2 vanilin šećera.
- Svaku lopticu tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Premažite je sa 50 g istopljenog maslaca, pomiješanog s 3 kašike šećera i 2 kašike cimeta. Razvucite tijesto što tanje možete, ostavite da se prosuši oko 10 minuta.
- Preklopite tijesto na pola i rasporedite fil od jabuka duž rubova. Savijte u dugom obliku i režite na veličinu tepsije. Stavite u prethodno nauljen pleh.
- Premažite pitu preostalim istopljenim maslacem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 30-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Pomiješajte 400 g šećera, 3 vanilin šećera i 250 ml vode. Stavite na srednju vatru i kuhajte dok smjesa ne proključa. Smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 10-15 minuta, dok se agda ne zgusne.
- Dok je pita još vruća, prelijte je toplom agdom i ostavite da se ohladi. Izrežite na štangle dužine 10-12 cm.
Ova verzija jabukovače oduševit će vas svojim tradicionalnim okusom i savršeno prhkom teksturom, a agda će dodati dodatnu slatkoću koja čini ovaj desert neodoljivim.