Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiHurmašice - najbolji recept

Hurmašice – najbolji recept

Hurmašice su omiljeni kolač u balkanskoj kuhinji. Ovaj kolač je mekan, aromatičan, bogat i sočan, zahvaljujući agdi koja se prelijeva preko vrućih hurmašica.

RECEPT HURMAŠICE

Sastojci

SASTOJCI ZA TIJESTO:

1 jaje

2 kašike šećera

250 g margarina (sobne temperature)

6 kašika maslaca

1 mala čaša ulja

2 kašike pavlake

1 kašika jabukovog sirćeta

1/2 praška za pecivo

Brašno (po potrebi, da se dobije mekana smjesa koja se ne lijepi za ruke)

ZA AGDU:

1 kg šećera

800 ml vode

1 limun

Priprema

  1. Umutiti 1 jaje sa 2 kašike šećera dok ne postane pjenasto.
  2. Dodati 250 g margarina, 6 kašika maslaca, 1 malu čašu ulja i 2 kašike pavlake. Sve dobro umutiti oko 30 minuta.
  3. Dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta i 1/2 praška za pecivo. Ponovo dobro izmiješati.
  4. Postepeno dodavati brašno dok ne dobijete mekšu smjesu, dovoljno meku da možete oblikovati hurmašice, ali da se ne lijepi za ruke.
  5. Oblikovati hurmašice i staviti ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Peći 35 minuta.

PRIPREMA FILA:

  1. U šerpi prokuhati 1 kg šećera sa 800 ml vode. Kada proključa, kuhati još 5 minuta i dodati 1 limun.
  2. Pečene hurmašice ostaviti da se ohlade 5 minuta, a zatim ih preliti vrelom agdom.

Ove hurmašice su savršene za svaku priliku—bilo da pripremate desert za porodicu ili za neku svečanu priliku.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO