Hurmašice su omiljeni kolač u balkanskoj kuhinji. Ovaj kolač je mekan, aromatičan, bogat i sočan, zahvaljujući agdi koja se prelijeva preko vrućih hurmašica.
RECEPT HURMAŠICE
Sastojci
SASTOJCI ZA TIJESTO:
• 1 jaje
• 2 kašike šećera
• 250 g margarina (sobne temperature)
• 6 kašika maslaca
• 1 mala čaša ulja
• 2 kašike pavlake
• 1 kašika jabukovog sirćeta
• 1/2 praška za pecivo
• Brašno (po potrebi, da se dobije mekana smjesa koja se ne lijepi za ruke)
ZA AGDU:
• 1 kg šećera
• 800 ml vode
• 1 limun
Priprema
- Umutiti 1 jaje sa 2 kašike šećera dok ne postane pjenasto.
- Dodati 250 g margarina, 6 kašika maslaca, 1 malu čašu ulja i 2 kašike pavlake. Sve dobro umutiti oko 30 minuta.
- Dodati 1 kašiku jabukovog sirćeta i 1/2 praška za pecivo. Ponovo dobro izmiješati.
- Postepeno dodavati brašno dok ne dobijete mekšu smjesu, dovoljno meku da možete oblikovati hurmašice, ali da se ne lijepi za ruke.
- Oblikovati hurmašice i staviti ih u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C. Peći 35 minuta.
PRIPREMA FILA:
- U šerpi prokuhati 1 kg šećera sa 800 ml vode. Kada proključa, kuhati još 5 minuta i dodati 1 limun.
- Pečene hurmašice ostaviti da se ohlade 5 minuta, a zatim ih preliti vrelom agdom.
Ove hurmašice su savršene za svaku priliku—bilo da pripremate desert za porodicu ili za neku svečanu priliku.