Hrskavi zalogaji od pržene riže su savršen izbor kada želite istražiti novu dimenziju finger food-a. Ova hrskava poslastica, koja se odlično slaže s avokadom, tunom i kiselim krastavcima, može biti prilagođena s različitim dodacima prema vašem ukusu.
RECEPT
Sastojci
ZA RIŽU
• 230 g riže
• ½ kašike rižinog octa
• ½ kašike šećera
• ½ kašike soli
• 1-2 kašike Gussnela
• ulje za prženje
ZA NAMAZ
• 2 Komadi tune u biljnom ulju
• Morska so
• malo crnog mljevenog bibera
• 2 kašike majoneze
ZA POSLUŽIVANJE
• 1 zreli avokado
• ½ limuna
• nekoliko kiselih krastavaca
Priprema
- Rižu dobro isperite u hladnoj vodi, odnosno dok voda ne postane bistra.
- U posudi zagrijte 500 ml vode do vrenja, dodajte rižu i na laganoj vatri kuhajte dok riža ne upije svu vodu (oko 12 minuta).
- Maknite s vatre, ostavite još 10 minuta poklopljeno, a zatim pustite da se riža ohladi.
- Stavite u veću posudu, dodajte rižin ocat, šećer, malo soli i promiješajte.
- U kalup ili četvrtastu posudu (oko 17×26 cm) prekrivenu prozirnom folijom stavite rižu, poravnajte i utisnite.
- Zavrnite krajeve folije i držite u hladnjaku najmanje 20 minuta da riža postane čvrsta prikladna za rezanje.
- Rižu narežite na jednake kockice.
- Svaku kockicu lagano uvaljajte u škrobno brašno i stavite u zagrijano ulje (2-3 cm dubine). Pržite s obje strane dok kockice ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na upijajući papir.
- Za namaz, ocijeđenoj tuni dodajte sol, crni papar, chilli i majonezu. Izmiješajte vilicom da dobijete namaz.
- Avokado narežite na male ploškice i nakapajte limunovim sokom.
- Na kockice pržene riže stavite ploškice avokada, zatim žličicu namaza tune i preko svega tanko narezanu plošku krastavca.