Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiHrskavi zalogaji od pržene riže - recept

Hrskavi zalogaji od pržene riže – recept

Hrskavi zalogaji od pržene riže su savršen izbor kada želite istražiti novu dimenziju finger food-a. Ova hrskava poslastica, koja se odlično slaže s avokadom, tunom i kiselim krastavcima, može biti prilagođena s različitim dodacima prema vašem ukusu.

RECEPT

Sastojci

ZA RIŽU

230 g riže

½ kašike rižinog octa

½ kašike šećera

½ kašike soli

1-2 kašike Gussnela

ulje za prženje

ZA NAMAZ

2 Komadi tune u biljnom ulju

Morska so

malo crnog mljevenog bibera

2 kašike majoneze

ZA POSLUŽIVANJE

1 zreli avokado

½ limuna

nekoliko kiselih krastavaca

Priprema

  1. Rižu dobro isperite u hladnoj vodi, odnosno dok voda ne postane bistra.
  2. U posudi zagrijte 500 ml vode do vrenja, dodajte rižu i na laganoj vatri kuhajte dok riža ne upije svu vodu (oko 12 minuta).
  3. Maknite s vatre, ostavite još 10 minuta poklopljeno, a zatim pustite da se riža ohladi.
  4. Stavite u veću posudu, dodajte rižin ocat, šećer, malo soli i promiješajte.
  5. U kalup ili četvrtastu posudu (oko 17×26 cm) prekrivenu prozirnom folijom stavite rižu, poravnajte i utisnite.
  6. Zavrnite krajeve folije i držite u hladnjaku najmanje 20 minuta da riža postane čvrsta prikladna za rezanje.
  7. Rižu narežite na jednake kockice.
  8. Svaku kockicu lagano uvaljajte u škrobno brašno i stavite u zagrijano ulje (2-3 cm dubine). Pržite s obje strane dok kockice ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih na upijajući papir.
  9. Za namaz, ocijeđenoj tuni dodajte sol, crni papar, chilli i majonezu. Izmiješajte vilicom da dobijete namaz.
  10. Avokado narežite na male ploškice i nakapajte limunovim sokom.
  11. Na kockice pržene riže stavite ploškice avokada, zatim žličicu namaza tune i preko svega tanko narezanu plošku krastavca.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO