Domaća štrudla od maka je klasični desert koji donosi okus tradicije i domaće kuhinje. Ova slasna štrudla, prepoznatljiva po bogatom nadjevu od maka, savršena je za sve prilike – od svakodnevnih užitaka do posebnih prigoda.
RECEPT DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM
Sastojci
TIJESTO:
• 150 ml mlakog mlijeka
• 50 g šećera
• 1 kašika kvasca
• 200 g maslaca
• 1 jaje
• 500 g brašna
NADJEV:
• 300 ml mlijeka
• 200 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 400 g maka
• 50g prezle
• kora jednog limuna
UZ TO:
• 1 žumanjak
• 1 bjelanjak
Priprema
- U zdjeli sjedinite 150 ml mlijeka, 50 g šećera i 1 kašiku kvasca. Ostavite smjesu da odstoji na toplom mjestu oko 10 minuta, dok ne počne pjeniti i aktivirati se.
- Nakon što se kvasac aktivirao, dodajte 200 g omekšanog maslaca, 1 jaje i 500 g brašna. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu s tijestom i stavite je u frižider na 30 minuta da se odmori i stisne.
- Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. U loncu prokuhajte 300 ml mlijeka s 200 g šećera, 1 vanilin šećerom, 400 g mljevenog maka, 50 g prezli i korom jednog limuna. Kuvajte dok se nadjev ne zgusne i svi sastojci ne sjedine. Ostavite da se ohladi.
- Kada je tijesto odstajalo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte oklagijom na pobrašnjenoj površini do željene debljine. Rasporedite polovinu nadjeva ravnomjerno po tijestu i pažljivo ga urolajte u oblik štrudle. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta.
- Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje na toplom mjestu oko 20 minuta, kako bi se malo dignule.
- Premažite štrudle umućenim žumancetom i ostavite još 15 minuta da se osuše. Zatim premažite s umućenim bjelancetom i ostavite još 15 minuta, što će pomoći da se stvori lijepa zlatno-smeđa korica.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite štrudle 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
- Nakon pečenja, ostavite štrudle da se potpuno ohlade na rešetki prije nego što ih narežete i poslužite.