Čokoladni raspucanci su jednostavan, ali izuzetno ukusan kolačić s bogatim čokoladnim okusom i hrskavom vanjskom koricom.
RECEPT ČOKOLADNI RASPUCANCI / RASPUKNUTI KEKSIĆI
Sastojci
• 2 jaja
• 80 g šećera
• 1 kašičica arome vanilije
• 1 kašičica praška za pecivo
• 50 g margarina
• 150 g čokolade za kuhanje
• 180 g brašna
• 2 kašičice kakaa
• Šećer u prahu za valjanje
• Kristal šećer za valjanje
Priprema
- Priprema čokolade i margarina: Rastopite čokoladu na pari i ostavite da se prohladi. Također, rastopite margarin i ostavite da se prohladi.
- Priprema smjese: U većoj posudi umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte aromu vanilije, prašak za pecivo, kakao i brašno. Dodajte rastopljenu čokoladu i margarin. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatku smjesu.
- Hlađenje smjese: Pokrijte posudu s smjesom i stavite je u frižider na 1 sat da se ohladi i stisne.
- Oblikovanje kuglica: Nakon što je smjesa odstojala, oblikujte kuglice veličine oraha.
- Valjanje kuglica: Prvo valjajte kuglice u kristal šećeru, a zatim u šećeru u prahu.
- Pečenje: Posložite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje i stavite ih u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 stepeni. Pecite 10 minuta.
- Služite: Kada se ohlade, uživajte u sočnim i ukusnim čokoladnim raspucancima!
Kolačići su prekriveni šećerom u prahu, što im daje prepoznatljiv izgled i dodatnu slatkoću. Rastopljena čokolada u smjesi čini ove keksiće sočnima i savršenim za ljubitelje čokolade. Idealni su za brzu pripremu kada želite da obradujete sebe i goste nečim slatkim!