Priprema
Kuglof je klasik među kolačima, poznat po svojoj nježnoj teksturi i bogatom okusu. Savršen za posluživanje uz kavu ili kao desert na obiteljskim okupljanjima, ovaj kuglof s grožđicama namočenim u rumu donosi dašak nostalgije i topline.
Vrijeme pripreme:
- Priprema: 20 minuta
- Dizat tijesto: 30 minuta
- Pečenje: 40 minuta
Ukupno vrijeme: 1 sat i 30 minuta
Porcije: Oko 8-10 kriški (dovoljno za 6-8 osoba)
Sastojci:
- 1 paketić instant kvasca
- 400 g pšeničnog glatkog brašna
- 80 g maslaca (omekšanog)
- 40 g šećera
- 3 žumanjka
- 200 ml mlijeka (mlakog)
- 1 žlica naribane korice limuna
- Prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 50 g grožđica
- Rum za namakanje grožđica
Za posipavanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
- Priprema tijesta
U posudu s brašnom dodajte instant kvasac i dobro promiješajte. U drugoj posudi, maslac, šećer i žumanjke izmiksajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka. - Dodavanje sastojaka
U smjesu s maslacem i žumanjcima dodajte brašno i mlijeko naizmjence, a zatim naribanu koricu limuna, prstohvat soli, vanilin šećer i grožđice koje ste prethodno namočili u rumu. Sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. - Dizanje tijesta
Pripremljenu smjesu prebacite u kalup za kuglof (promjera 19 cm, visine 10 cm) koji ste prethodno namazali maslacem i posuli brašnom. Pokrijte i ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta kako bi tijesto naraslo. - Pečenje
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite kuglof peći na 20 minuta, a zatim ga izvadite, prekrijte papirom za pečenje i nastavite peći još 20 minuta. Kuglof je gotov kada dobije zlatno-smeđu boju i čvrstoću. - Posluživanje
Pečeni kuglof izvadite iz kalupa, pospite ga šećerom u prahu i poslužite ga toplog ili hladnog. Idealan je uz kavu, čaj ili kao desert nakon ručka.
Savjet: Tijesto će tijekom pečenja narasti, pa napunite kalup samo do 2/3 njegove zapremine. Ovaj kuglof najbolje je poslužiti svjež, ali može stajati do dva dana ako ga čuvate na hladnom mjestu.
Uživajte u bogatom okusu i prozračnoj teksturi ove omiljene slastice!