Čokolada i kikiriki maslac su kombinacija koja se ne može pogriješiti, a kada se spoje s nepečenom podlogom od kakao keksa, rezultira jednostavnom, ali fantastičnom tortom koja će oduševiti vaše goste ili ukućane. Ovaj desert je brz za pripremu i idealan za svaki trenutak kada želite priuštiti sebi i drugima nešto slatko.
RECEPT
Sastojci
ZA PODLOGU
• 220 g kakao keksa
• 120 g putera
• 2-3 kašike mlijeka
ZA KREMU OD KIKIRIKI PUTERA
• 250 g kremastog kikiriki putera
• 100g krem sira
• 100 g šećera u prahu
• ½ mljevene želatine (5 g.)
• 400 ml slatkog vrhnja
ZA ČOKOLADNU KREMU
• 120 ml slatkog vrhnja
• 100 g čokolade za kuhanje
• 20 g kakaa u prahu
• 2 kašike šećera u prahu
• 400 ml mlijeka
• 1 krema čokolada
ZA GANACHE GLAZURU
• 150 ml slatkog vrhnja
• 150 g čokolade za kuhanje
Priprema
- Priprema podloge: Sameljite kakao kekse i pomiješajte ih s otopljenim, malo ohlađenim maslacem i mlijekom. Smjesu dobro izmiješajte dok ne postane mrvičasta.
- Formiranje baze: Kalup promjera 24 cm obložite aluminijskom folijom i utisnite smjesu keksa na dno kalupa. Poravnajte površinu i stavite u hladnjak dok pripremate kremu od kikiriki maslaca.
- Priprema kreme od kikiriki maslaca: U posudi pomiješajte omekšali kikiriki maslac (ako je potrebno, zagrijte ga u mikrovalnoj pećnici). Dodajte krem sir i šećer u prahu, te sve dobro izmiksajte.
- Dodavanje šlaga: Umutite slatko vrhnje u mekši šlag i postupno ga dodajte u smjesu kikiriki maslaca, miješajući ručno dok ne dobijete pjenastu kremu.
- Priprema želatine: Pomiješajte mljevenu želatinu s dvije žlice hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Zatim je lagano zagrijavajte dok se potpuno ne otopi.
- Miješanje kreme: Dodajte otopljenu želatinu u kremu tako što prvo pomiješate s malom količinom kreme, a zatim sve sjedinite.
- Hlađenje: Prelijte kremu od kikiriki maslaca preko ohlađene podloge od keksa i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- Priprema čokoladne kreme: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi i sjedini. Ohladite smjesu.
- Priprema mliječne smjese: Pomiješajte mlijeko, Parfe kremu čokolada, kakao i šećer u prahu, a zatim dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu. Mikserom umutite u glatku i pjenastu kremu.
- Finalni sloj: Prelijte čokoladnu kremu preko ohlađene kreme od kikiriki maslaca i poravnajte površinu. Ostavite tortu u hladnjaku najmanje 30 minuta.
- Priprema ganache glazure: Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, dodajte izlomljenu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Prelijte preko ohlađene čokoladne kreme.
- Hlađenje: Stavite tortu u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći da se dobro stvrdne.
Posluživanje: Tortu ukrasite po želji i poslužite.
Savjet: Umjesto mljevene želatine, možete koristiti Instant želatinu koja se ne mora namakati ili grijati.