Fina lagana tortica sa kremom bez putera ili margarina, sa malinama i čokoladom ,nikoga ne ostavlja ravnodušnim!
Sastojci
Kora
• 5 jaja
• 10 kašika šećera
• 9 kašika brašna
• 50 ml mlijeka
• 50 ml ulja
• 4 kašike kakaa
• 1 prašak za pecivo
Fil
• 500 ml mlijeka
• 1 kesica pudinga od čokolade
• 6 kašika šećera
• 100g čokolade za kuhanje
• 10 g želatina
• 300 ml vrhnja za šlag
Ganache
• 200 ml vrhnja za šlag
• 150 g čokolade za kuhanje
• 300-400g svježih malina
Priprema
1. Pripremimo okrugli kalup za tortu 26 cm i obložimo dno sa papirom za pečenje. Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
2. Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko. Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
3. Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta .Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
4. Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
5. Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutiti puding. U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
6.Ganache – Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .Ostaviti i to da se ohladi.