Pohovana piletina je jedno od najomiljenijih jela širom svijeta, a posebno je popularna u domaćoj bosanskoj kuhinji. Tradicionalno se priprema prženjem u ulju, ali sve češće se pravi i u rerni, što je zdravija varijanta koja zadržava bogat ukus i hrskavu teksturu. Ova metoda potiče iz želje da se klasično jelo prilagodi savremenim navikama ishrane, bez gubitka na ukusu i užitku. Pohovana piletina iz rerne idealan je izbor za porodične ručkove i okupljanja, jer je jednostavna za pripremu, a rezultat je sočno meso s hrskavom koricom. Ako želite uživati u tradicionalnom okusu na zdraviji način, ovaj recept je pravi izbor za vas. Uvod u recept
Pohovana piletina iz rerne je savremena varijacija tradicionalnog jela koje potiče iz evropske i američke kuhinje, gdje se pohovana piletina često prži u dubokom ulju. Ova verzija donosi hrskavu teksturu i bogat, sočan okus, ali uz znatno manje masnoće zahvaljujući pečenju u rerni. Karakteristična je po zlatno-smeđoj korici i aromatičnom mirisu koji podsjeća na porodična okupljanja i tople domaće obroke.
Jelo je posebno popularno za vikend ručkove, proslave i porodične večere, jer je jednostavno za pripremu i prilagodljivo različitim ukusima. Pohovana piletina iz rerne idealna je za one koji žele uživati u klasičnom okusu bez viška ulja, te je čest izbor i za dječije rođendane ili brze večere nakon napornog dana. Njena svestranost omogućava da se servira uz razne priloge, što je čini omiljenom na trpezama širom svijeta.
Pregled sastojaka
| Sastojak | Količina |
|---|---|
| Pileći file | 500 g |
| Jaja | 2 komada |
| Brašno | 100 g |
| Prezla | 150 g |
| So | po ukusu |
| Biber | po ukusu |
| Biljno ulje | 2 kašike |
| Paprika u prahu | 1 kašičica |
Priprema pohovane piletine u rerni
Pileći file narežite na tanke šnicle i lagano ih istucite da budu ujednačene debljine. Svaki komad najprije uvaljajte u brašno, zatim u umućena jaja, a potom u prezlu kojoj ste prethodno dodali začine. Pripremljene šnicle slažite na pleh obložen papirom za pečenje i lagano ih premažite ili poprskajte uljem sa obje strane.
Pecite u unaprijed zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi dok piletina ne dobije zlatno-smeđu boju i postane hrskava izvana, a sočna iznutra. Na polovini pečenja, šnicle okrenite kako bi korica bila ravnomjerno pečena. Kada su gotove, izvadite ih iz rerne i ostavite nekoliko minuta da se odmore prije posluživanja.
Posluživanje i savjeti
Pohovana piletina iz rerne najljepše izgleda servirana na velikom tanjiru, ukrašena svježim peršunom ili kriškama limuna. Uz ovo jelo odlično pristaju prilog od pečenog krompira, svježa salata ili domaći sos od jogurta i začinskog bilja. Piletinu možete narezati na trakice i poslužiti u sendviču ili kao dio hladnog bifea.
Za dodatnu hrskavost, preporučuje se korištenje panko prezle ili lagano tostirane obične prezle. Ako pripremate jelo za djecu, možete smanjiti količinu začina i servirati uz blagi umak. Piletina se može poslužiti i hladna, što je čini praktičnom za užinu ili piknik.
Nadamo se da vam je ovaj recept za pohovanu piletinu iz rerne bio koristan i da ćete ga isprobati u svojoj kuhinji. Priprema je jednostavna, a rezultat je sočna i hrskava piletina bez viška masnoće. Ovakav način pripreme odličan je izbor za one koji žele uživati u omiljenom jelu na zdraviji način. Slobodno prilagodite začine svom ukusu i poslužite piletinu uz priloge po želji. Želimo vam uspješno kuhanje i dobar tek!



