Svi smo ljubitelji dobro poznate kombinacije koju su pripremale naše mame i bake, a kada dodate paprike, tikvice, kukuruz i meksičku mješavinu začina, dobijete potpuno novu, ukusnu i zdravu verziju. Danas ga objavljujemo kao ideju za nedjeljni porodični ručak.
Sastojci
• 2 čehna bijelog luka
• 4-5 većih crvenih paprika
• 1-2 žute paprike
• 1-2 zelene paprike
• 3 tikvice
• 2 kašike maslinovog ulja
• 5 g putera
• 300-400 g kukuruza šećerca
• 1-2 kesice mješavine mexičkih začina
• čili
• 100-200 ml vode
• 500 g narendanog sira (po želji)
• 1 pakovanje tortilja (25cm)
• 2 komada pilećih fileta (cca. 400g)
Priprema
1. Na mješavini putera i maslinovog ulja prodinstati narezani pileći file.
2. Dodati sitno narezane paprike.
3. Kad se malo podinstaju dodati bijeli luk, kukuruz, začine i vodu
4. Nasjeckati tikvice na malo veće kockice i dodati ih posljednje (njih zadnje jer su najbrže gotove).
5. Dodati još čilija i soli po ukusu.
4. Dinstati dok su tkvice na pola mekane 3-5 min, nakon toga dodati još vode po potrebi kako bi se stvorio sok koji će biti potreban za kraj.
5. U vatrostalnoj zdjeli, dno malo nauljiti i slagati red tortilja, red dinstanog povrća, red naribanog sira i to ponavljati dok ima smjese. Na vrhu, tortilje preliti sokom od dinstane smjese.
6. Posudu prekriti aluminijskom folijom i peći na 180 °C 40 minuta, pred kraj skinuti foliju i ostaviti 5 min u rerni.