Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiMeksička musaka

Meksička musaka

Svi smo ljubitelji dobro poznate kombinacije koju su pripremale naše mame i bake, a kada dodate paprike, tikvice, kukuruz i meksičku mješavinu začina, dobijete potpuno novu, ukusnu i zdravu verziju. Danas ga objavljujemo kao ideju za nedjeljni porodični ručak.

Sastojci

2 čehna bijelog luka

4-5 većih crvenih paprika

1-2 žute paprike

1-2 zelene paprike

3 tikvice

2 kašike maslinovog ulja

5 g putera

300-400 g kukuruza šećerca

1-2 kesice mješavine mexičkih začina

čili

100-200 ml vode

500 g narendanog sira (po želji)

1 pakovanje tortilja (25cm)

2 komada pilećih fileta (cca. 400g)

Priprema

1. Na mješavini putera i maslinovog ulja prodinstati narezani pileći file.

2. Dodati sitno narezane paprike.

3. Kad se malo podinstaju dodati bijeli luk, kukuruz, začine i vodu

4. Nasjeckati tikvice na malo veće kockice i dodati ih posljednje (njih zadnje jer su najbrže gotove).

5. Dodati još čilija i soli po ukusu.

4. Dinstati dok su tkvice na pola mekane 3-5 min, nakon toga dodati još vode po potrebi kako bi se stvorio sok koji će biti potreban za kraj.

5. U vatrostalnoj zdjeli, dno malo nauljiti i slagati red tortilja, red dinstanog povrća, red naribanog sira i to ponavljati dok ima smjese. Na vrhu, tortilje preliti sokom od dinstane smjese.

6. Posudu prekriti aluminijskom folijom i peći na 180 °C 40 minuta, pred kraj skinuti foliju i ostaviti 5 min u rerni.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO