Mađarska juha od gljiva može se napraviti s različitim gljivama. Upotrijebite jestive gljive koje su vam na dohvat ruke – od šampinjona i bukovača do lisičarki i vrganja. Dubinu okusa daju joj začini, a posebice nezaobilazna dimljena crvena paprika u prahu. Kiselo vrhnje koje se dodaje na kraju kuhanja, podarit će joj kremastu teksturu.
Sastojci
• 900 g jestivih gljiva po želji
• 500 ml mlijeka
• 250 ml bijelog vina
• 125 ml kiselog vrhnja
• 90 g maslaca
• 5 kašika brašna
• 4 kašike limunovog soka
• 4 čajne kašike dimljene paprike u prahu
• 3 čajne kašike sušenog kopra
• 3 čajne kašike sušenog timijana
• 2 luka
• 1 l pilećeg temeljca
• Sol i biber po želji
• Svježi peršin za posluživanje
Priprema
1. Očistite luk, ogulite ga i narežite na manje komade. Gljive očistite i nasjeckajte na komade.
2. Rastopite maslac u većem loncu i na njemu prepržite luk i nasjeckane gljive dok ne omekšaju. Podlijte gljive i luk s pilećim temeljcem i vinom. Dodajte sušeni kopar, timijan i dimljenu papriku u prahu. Pustite da se juha kuha oko 10 minuta.
3. Mlijeko pomiješajte s brašnom u zasebnoj zdjelici. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite dobivenu smjesu u juhu i kuhajte sve zajedno još 10 minuta. Posolite i pobiberite po želji.
4. Na kraju kuhanja dodajte limunov sok i umiješajte kiselo vrhnje.
5. Poslužite juhu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršinom, uz krišku hrskavog hljeba.
Mađarska kremasta juha od gljiva je bogata okusima i savršeno će vas ugrijati tijekom hladnih dana.