Čorba od paradajza je osvježavajuća i lagana, idealna za svaki dan. Njena bogata aroma i kremasta tekstura čine je omiljenim izborom za ljubitelje jednostavnih i ukusnih jela.
Sastojci
• 1 kg zrelog paradajza
• 1 veliki luk
• 2 češnja bijelog luka
• 1 mrkva
• 1 krompir
• 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 kašika paradajz paste
• 1 čajna kašika šećera
• Sol i biber po ukusu
• Prstohvat sušenog origana ili bosiljka
• Svježi bosiljak ili peršin za dekoraciju
• 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
Priprema
1. Paradajz ogulite (najlakše je da ih zarežete unakrsno na vrhu i kratko potopite u kipuću vodu, zatim u hladnu vodu, pa ogulite) i narežite na komade. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i krompir ogulite i narežite na kockice.
2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite. Dodajte mrkvu i krompir te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte paradajz pastu, šećer i narezani paradajz u posudu. Pržite sve zajedno dok paradajz ne počne omekšavati i ispuštati sokove (oko 10 minuta).
4. Dodajte povrtni temeljac, origano ili bosiljak, sol i biber. Pustite da čorba zavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće potpuno ne omekša.
5. Kada povrće omekša, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte.
Poslužite čorbu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim bosiljkom ili peršinom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog kruha ili prepečenog bageta. Čorba od paradajza je poznata po svojoj svježini i bogatom okusu, te je savršena za svaki obrok, bilo kao predjelo ili lagani ručak.