Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiČorba od Paradajza

Čorba od Paradajza

Čorba od paradajza je osvježavajuća i lagana, idealna za svaki dan. Njena bogata aroma i kremasta tekstura čine je omiljenim izborom za ljubitelje jednostavnih i ukusnih jela.

Sastojci

1 kg zrelog paradajza

1 veliki luk

2 češnja bijelog luka

1 mrkva

1 krompir

1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca

• 2 kašike maslinovog ulja

1 kašika paradajz paste

• 1 čajna kašika šećera

Sol i biber po ukusu

Prstohvat sušenog origana ili bosiljka

Svježi bosiljak ili peršin za dekoraciju

200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)

Priprema

1. Paradajz ogulite (najlakše je da ih zarežete unakrsno na vrhu i kratko potopite u kipuću vodu, zatim u hladnu vodu, pa ogulite) i narežite na komade. Luk i češnjak ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu i krompir ogulite i narežite na kockice.

2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite. Dodajte mrkvu i krompir te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.

3. Dodajte paradajz pastu, šećer i narezani paradajz u posudu. Pržite sve zajedno dok paradajz ne počne omekšavati i ispuštati sokove (oko 10 minuta).

4. Dodajte povrtni temeljac, origano ili bosiljak, sol i biber. Pustite da čorba zavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dok povrće potpuno ne omekša.

5. Kada povrće omekša, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka.Ako želite kremastiju teksturu, dodajte vrhnje za kuhanje i dobro promiješajte.

Poslužite čorbu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim bosiljkom ili peršinom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog kruha ili prepečenog bageta. Čorba od paradajza je poznata po svojoj svježini i bogatom okusu, te je savršena za svaki obrok, bilo kao predjelo ili lagani ručak.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO