Ugostiteljska oprema

Cheesecake

Donosimo vam najjednostavniji recept za cheesecake, jedan od omiljenih poslastica svima.

Sastojci

300 g Plazma keksa

5 kašika mlijeka

4 jaja

180 g putera

Fil

450 gr sira

1 kesica kremfixa

1 vanilin šećer

50 ml vode

1 žeatin (10g)

500 ml slatke pavlake

220 g šećera u prahu

Voćni preliv

450 g bobičastog voća (po želji)

100 ml vode

1 žeatin (10g)

50 ml vode za želatin

4 kašike sećera

Priprema

1. Skuhati voće sa vodom i šećerom (oko 10 min). Jedan želatin ostaviti da nabubri  10 min u vodi, istopiti ga (ne smije da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.

2. Istopiti puter i umutiti mikserom sa mljevenim keksom i mlijekom. Smjesa će biti poprilično rastresita, pa je prstima ili kašikom utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm). Ostaviti da se stegne u frižideru dok mutite fil.

3. Umutiti slatku pavlaku i dodati kremfix. U tu smjesu dodajte sir, vanilin šećer  i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri oko 10 min, zatim ga zagrijte tek toliko da se istopi (nikako da provri).
Pomiješati ga sa malo fila, a zatim dodati u fil i još jednom sve izmiksati. Fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.

4. Kada se voćni preliv ohladi, rasporedite ga lagano preko fila.

5. Ostaviti cheesecake u frižideru da odstoji u kalupu 6 do 8 sati. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to. Vaš cheesecake je spreman za jelo!

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO