Donosimo vam najjednostavniji recept za cheesecake, jedan od omiljenih poslastica svima.
Sastojci
• 300 g Plazma keksa
• 5 kašika mlijeka
• 4 jaja
• 180 g putera
Fil
• 450 gr sira
• 1 kesica kremfixa
• 1 vanilin šećer
• 50 ml vode
• 1 žeatin (10g)
• 500 ml slatke pavlake
• 220 g šećera u prahu
Voćni preliv
• 450 g bobičastog voća (po želji)
• 100 ml vode
• 1 žeatin (10g)
• 50 ml vode za želatin
• 4 kašike sećera
Priprema
1. Skuhati voće sa vodom i šećerom (oko 10 min). Jedan želatin ostaviti da nabubri 10 min u vodi, istopiti ga (ne smije da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
2. Istopiti puter i umutiti mikserom sa mljevenim keksom i mlijekom. Smjesa će biti poprilično rastresita, pa je prstima ili kašikom utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm). Ostaviti da se stegne u frižideru dok mutite fil.
3. Umutiti slatku pavlaku i dodati kremfix. U tu smjesu dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri oko 10 min, zatim ga zagrijte tek toliko da se istopi (nikako da provri).
Pomiješati ga sa malo fila, a zatim dodati u fil i još jednom sve izmiksati. Fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
4. Kada se voćni preliv ohladi, rasporedite ga lagano preko fila.
5. Ostaviti cheesecake u frižideru da odstoji u kalupu 6 do 8 sati. Lagano nožem odvojite kolač od kalupa i to je to. Vaš cheesecake je spreman za jelo!