Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiPUŽIĆI SA CIMETOM / CIMET ROLNICE - recept

PUŽIĆI SA CIMETOM / CIMET ROLNICE – recept

- Advertisement -

Cimet rolnice također poznate kao pužići sa cimetom,su omiljeni desert zbog svoje mekane i pahuljaste teksture, uz predivan bogat okus cimeta. Ove slasne rolnice savršeno se uklapaju kao doručak ili užina, a uz šoljicu kafe ili čaja postaju pravi užitak.

RECEPT PUŽIĆI SA CIMETOM / CIMET ROLNICE

Sastojci

TIJESTO:

400 g brašna tip 400

200 ml toplog mlijeka

20 g svježeg kvasca

1 jaje

1 kašika šećera

50g istopljenog maslaca

NADJEV:

60 g istopljenog maslaca

3 kašike šećera

2 kašičice cimeta

UZ TO:

100 g bijele čokolade

200 ml vrhnja za šlag

2 kašike šećera u prahu

Priprema

  1. U zdjeli sjedinite 400 g brašna, 200 ml toplog mlijeka, 20 g svježeg kvasca, 1 jaje, 1 kašiku šećera i 50 g istopljenog maslaca. Mijesite dok smjesa ne postane glatka i elastična, zatim pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 40 minuta, dok se ne udvostruči u volumenu.
  2. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravougaonik. U maloj zdjeli sjedinite 60 g istopljenog maslaca, 3 kašike šećera i 2 kašike cimeta. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.
  3. Počnite s užom stranom tijesta i pažljivo ga zarolajte u čvrst rolat. Nakon toga, upotrijebite nož za rezanje tijesta na jednake dijelove. Ako želite, možete koristiti konac za rezanje kako biste postigli ravnomjerne rolnice.
  4. Stavite rolnice u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 40 minuta, kako bi se dodatno dizale. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite rolnice 25 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
  5. Dok se rolnice peku, pripremite preljev. Istopite 100 g bijele čokolade, a zatim dodajte 200 ml vrhnja za šlag i 2 kašike šećera u prahu. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se rolnice ohlade, prelijte ih pripremljenim preljevom.

Ove cimet rolnice će vas oduševiti svojom sočnošću i savršenim balansom okusa. Savršene su za svaku priliku, bilo da ih poslužujete za obiteljski doručak ili kao slatki desert.

- Advertisement -
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO