Cimet rolnice također poznate kao pužići sa cimetom,su omiljeni desert zbog svoje mekane i pahuljaste teksture, uz predivan bogat okus cimeta. Ove slasne rolnice savršeno se uklapaju kao doručak ili užina, a uz šoljicu kafe ili čaja postaju pravi užitak.
RECEPT PUŽIĆI SA CIMETOM / CIMET ROLNICE
Sastojci
TIJESTO:
• 400 g brašna tip 400
• 200 ml toplog mlijeka
• 20 g svježeg kvasca
• 1 jaje
• 1 kašika šećera
• 50g istopljenog maslaca
NADJEV:
• 60 g istopljenog maslaca
• 3 kašike šećera
• 2 kašičice cimeta
UZ TO:
• 100 g bijele čokolade
• 200 ml vrhnja za šlag
• 2 kašike šećera u prahu
Priprema
- U zdjeli sjedinite 400 g brašna, 200 ml toplog mlijeka, 20 g svježeg kvasca, 1 jaje, 1 kašiku šećera i 50 g istopljenog maslaca. Mijesite dok smjesa ne postane glatka i elastična, zatim pokrijte i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko 40 minuta, dok se ne udvostruči u volumenu.
- Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u pravougaonik. U maloj zdjeli sjedinite 60 g istopljenog maslaca, 3 kašike šećera i 2 kašike cimeta. Ovu smjesu ravnomjerno rasporedite po tijestu.
- Počnite s užom stranom tijesta i pažljivo ga zarolajte u čvrst rolat. Nakon toga, upotrijebite nož za rezanje tijesta na jednake dijelove. Ako želite, možete koristiti konac za rezanje kako biste postigli ravnomjerne rolnice.
- Stavite rolnice u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih da odstoje još 40 minuta, kako bi se dodatno dizale. Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite rolnice 25 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
- Dok se rolnice peku, pripremite preljev. Istopite 100 g bijele čokolade, a zatim dodajte 200 ml vrhnja za šlag i 2 kašike šećera u prahu. Dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Kada se rolnice ohlade, prelijte ih pripremljenim preljevom.
Ove cimet rolnice će vas oduševiti svojom sočnošću i savršenim balansom okusa. Savršene su za svaku priliku, bilo da ih poslužujete za obiteljski doručak ili kao slatki desert.