Jednostavna i prefina čokoladna torta za sve prilike, oduševiti će vas kako okusom tako i izgledom. Sočna i čokoladna, baš onoliko koliko treba.
Sastojci
Kora (x3)
• 3 jaja
• 3 kašike šećera
• 3 kašike ulja
• 3 kašike mlijeka
• 3 kašike kakaa
• 3 kašike brašna
• ½ praška za pecivo
Fil
• 300 g bijele čokolade
• 300 g crne čokolade
• 500 ml slatkog vrhnja
• 125 g margarina
Preliv za koru
• 300 ml vode
• 7 kašika šećera
• 100 ml toplog mlijeka
• 1 kašika kakaa
Priprema
1. Rernu ugrijati na 180 °C
2. Kalup promjera 28 cm obložite papirom za pečenje i lagano namažite margarinom.
3. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.
4. Mikserom umutimo 3 jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto i blijedo žuto. Dodamo ulje, zatim naizmjenično (smanjite mikser na najmanju brzinu) i dodamo mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, te dodamo mlijeko.
5. Izlijte u pripremljen kalup i peći 20-25 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta (za druge dvije kore)
6. Fil: Nasjeckati bijelu i crnu čokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promiješajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna. Ostaviti da odstoji.
7. Preliv: Kuhajte šecer i vodu 4-5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njemu rastopite 1 kašiku kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u šecer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2-3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveže.