Ugostiteljska oprema

Čokoladna torta

Jednostavna i prefina čokoladna torta za sve prilike, oduševiti će vas kako okusom tako i izgledom. Sočna i čokoladna, baš onoliko koliko treba.

Sastojci

Kora (x3)

3 jaja

3 kašike šećera

3 kašike ulja

3 kašike mlijeka

3 kašike kakaa

3 kašike brašna

½ praška za pecivo

Fil

300 g bijele čokolade

300 g crne čokolade

500 ml slatkog vrhnja

125 g margarina

Preliv za koru

300 ml vode

7 kašika šećera

100 ml toplog mlijeka

1 kašika kakaa

Priprema

1. Rernu ugrijati na 180 °C

2. Kalup promjera 28 cm obložite papirom za pečenje i lagano namažite margarinom.

3. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati.

4. Mikserom umutimo 3 jaja sa šećerom dok ne postane pjenasto i blijedo žuto. Dodamo ulje, zatim naizmjenično (smanjite mikser na najmanju brzinu) i dodamo mješavinu brašna, kakaa i praška za pecivo, te dodamo mlijeko.

5. Izlijte u pripremljen kalup i peći 20-25 minuta. Postupak ponoviti još 2 puta (za druge dvije kore)

6. Fil: Nasjeckati bijelu i crnu čokoladu, prelijte slatkim vrhnjem. Na laganoj vatri miješajte dok se sva čokolada ne otopi i smijesa postane glatka. Pred sam kraj dodajte na kockice narezan margarin. Sve promiješajte dok se margarin ne otopi ,a smjesa postane glatka i sjajna. Ostaviti da odstoji.

7. Preliv: Kuhajte šecer i vodu 4-5 minuta. Za to vrijeme ugrijte mlijeko i u njemu rastopite 1 kašiku kakaa. Dodajte mlijeko i kakao u šecer i vodu i nastavite kuhati na laganoj vatri 2-3 minute tj. dok se sve lijepo ne poveže.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO