Tikvice su jedno od povrća koje možete jesti u bilo koje godišnje doba, kao i na raznovrsne načine. Bilo da ih neko iz vaše okoline voli ili ne, uz ovaj recept će ih sigurno zavoljeti.
Sastojci
• 5-6 manjih tikvica
• 1 glavica crvenog luka
• 500 g mljevenog mesa
• lovorov list
• pasirani paradajz
• so
• biber
• bijeli luk u prahu
• 20 g gauda sira (ili po želji)
Priprema
1. Nasjeckati crveni luk i propržiti na ulju, te na to dodati mljeveno meso, lovor i začine, dinstati oko pola sata uz dodavanje vode po potrebi. Za to vrijeme pripemiti tikvice. Dobro ih operati, prerezati uzduž te izdubiti.
2. Meso tikvice koje ste izdubili staviti u lonac s mljevenim mesom da omekša.
3. Pri kraju dodati par kašika pasiranog paradajza.
4. Puniti tikvice pripremljenim nadjevom te posipati naribanim sirom.
Zapeći u rerni na 180° C oko 40 min.