Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za ajvar koji donosi miris tradicije i domaće kuhinje

Recept za ajvar koji donosi miris tradicije i domaće kuhinje

Svake godine pravim ajvar i uvijek tražim nove recepte, ali ovaj recept, kojeg me naučila moja baka, potpuno je osvojio moje srce. Otad ga jedino koristim, jer je jednostavan, ukusan i pun tradicije.

AJVAR

Sastojci

5kg crvene rog paprike

2kg patliđana

1 glavica češnjaka

0.75l ulja

4kom ljutih feferona

sol, biber

Priprema

  1. Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
  2. Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
  3. Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
  4. Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti.
  5. Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
  6. Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, biber i sol po želji.
  7. Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
  8. Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i pobiberiti
  9. Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
  10. Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
  11. Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
  12. Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica).
  13. Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese).
  14. Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
  15. u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti

    Napomena: Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO