Svake godine pravim ajvar i uvijek tražim nove recepte, ali ovaj recept, kojeg me naučila moja baka, potpuno je osvojio moje srce. Otad ga jedino koristim, jer je jednostavan, ukusan i pun tradicije.
AJVAR
Sastojci
• 5kg crvene rog paprike
• 2kg patliđana
• 1 glavica češnjaka
• 0.75l ulja
• 4kom ljutih feferona
• sol, biber
Priprema
- Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
- Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
- Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
- Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti.
- Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
- Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, biber i sol po želji.
- Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
- Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i pobiberiti
- Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
- Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
- Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
- Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica).
- Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese).
- Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
- u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti
Napomena: Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.