Krompir čorba je jednostavna, ukusna i zasitna, savršena za svaki dan. Njena kremasta tekstura i bogat okus sigurno će zadovoljiti vašu obitelj i prijatelje.
Sastojci
• 1 kg krompira
• 1 veliki luk
• 2 češnja bijelog luka
• 2 mrkve
• 1 komad celera (opcionalno)
• 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1 kašika brašna
• 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)
• Sol i biber po ukusu
• Prstohvat sušenog timijana ili peršuna
• Svježi peršun za dekoraciju
Priprema
1. Krompir ogulite i narežite na kockice. Luk i bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Celer (ako koristite) ogulite i narežite na komadiće.
2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje.Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite. Dodajte mrkvu i celer te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.
3. Dodajte krompir u posudu i pržite nekoliko minuta. Pospite brašno preko povrća i dobro promiješajte da se sve sjedini.
4. Dodajte povrtni ili pileći temeljac i sušeni timijan ili peršun. Pustite da čorba zavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, dok krompir potpuno ne omekša.
5. Kada krompir omekša, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka (ako želite kremastiju teksturu). Ako koristite vrhnje za kuhanje, dodajte ga sada i dobro promiješajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
Poslužite čorbu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršunom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog kruha ili prepečenog bageta. Krompir čorba je idealna za hladnije dane jer pruža toplinu i zasitnost.