Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiKrompir Čorba

Krompir Čorba

Krompir čorba je jednostavna, ukusna i zasitna, savršena za svaki dan. Njena kremasta tekstura i bogat okus sigurno će zadovoljiti vašu obitelj i prijatelje.

Sastojci

1 kg krompira

1 veliki luk

2 češnja bijelog luka

2 mrkve

1 komad celera (opcionalno)

1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca

• 2 kašike maslinovog ulja

1 kašika brašna

• 200 ml vrhnja za kuhanje (opcionalno)

Sol i biber po ukusu

Prstohvat sušenog timijana ili peršuna

Svježi peršun za dekoraciju

Priprema

1. Krompir ogulite i narežite na kockice. Luk i bijeli luk ogulite i sitno nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Celer (ako koristite) ogulite i narežite na komadiće.

2. U velikoj posudi zagrijte maslinovo ulje.Dodajte nasjeckani luk i bijeli luk te pržite. Dodajte mrkvu i celer te pržite nekoliko minuta dok ne omekšaju.

3. Dodajte krompir u posudu i pržite nekoliko minuta. Pospite brašno preko povrća i dobro promiješajte da se sve sjedini.

4. Dodajte povrtni ili pileći temeljac i sušeni timijan ili peršun. Pustite da čorba zavri, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta, dok krompir potpuno ne omekša.

5. Kada krompir omekša, usitnite čorbu štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka (ako želite kremastiju teksturu). Ako koristite vrhnje za kuhanje, dodajte ga sada i dobro promiješajte. Začinite solju i biberom po ukusu.

Poslužite čorbu toplu, ukrašenu sjeckanim svježim peršunom. Možete je poslužiti uz krišku hrskavog kruha ili prepečenog bageta. Krompir čorba je idealna za hladnije dane jer pruža toplinu i zasitnost.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO