Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiSuhi bosanski lokumi - recept

Suhi bosanski lokumi – recept

Suhi lokumi su tradicionalni bosanski kolači koji su vrlo popularni u mnogim domaćinstvima, kolač koji nikada ne izlazi iz mode, a zahvaljujući jednostavnoj pripremi, odlični su za sve koji žele brzo i ukusno domaće slatko.

RECEPT SUHI LOKUMI

Sastojci

TIJESTO:

250 g margarina

1 šolja ulja (200 ml)

1 šolja šećera u prahu (200 ml)

2 jaja

1 prašak za pecivo

2 vanilin šećera

Brašno po potrebi

Cijeli ili šećer u prahu za posipanje (opcionalno)

Priprema

  1. Priprema:
  2. U velikoj posudi pomješajte margarin, ulje i šećer u prahu. Dobro sjedinite sve sastojke.
  3. Dodajte jaja, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promješajte.
  4. Postepeno dodajte brašno, mješajući sve dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Tijesto treba biti malo ljepljivo, ali dovoljno čvrsto da možete oblikovati loptice.
  5. Od tijesta oblikujte male kuglice (ili valjke, po želji) i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
  7. Po želji, dok su još topli, možete ih posuti sa šećerom u prahu ili običnim šećerom za još slađi ukus.

Ovi suhi lokumi su savršeni za sve prilike – mekani iznutra, hrskavi spolja i izuzetno ukusni! Ovaj kolač je savršen za popodnevnu užinu, kao i za dolazak gostiju, jer se vrlo brzo priprema i još brže nestaje sa stola.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO