Suhi lokumi su tradicionalni bosanski kolači koji su vrlo popularni u mnogim domaćinstvima, kolač koji nikada ne izlazi iz mode, a zahvaljujući jednostavnoj pripremi, odlični su za sve koji žele brzo i ukusno domaće slatko.
RECEPT SUHI LOKUMI
Sastojci
TIJESTO:
• 250 g margarina
• 1 šolja ulja (200 ml)
• 1 šolja šećera u prahu (200 ml)
• 2 jaja
• 1 prašak za pecivo
• 2 vanilin šećera
• Brašno po potrebi
• Cijeli ili šećer u prahu za posipanje (opcionalno)
Priprema
- Priprema:
- U velikoj posudi pomješajte margarin, ulje i šećer u prahu. Dobro sjedinite sve sastojke.
- Dodajte jaja, prašak za pecivo i vanilin šećer. Promješajte.
- Postepeno dodajte brašno, mješajući sve dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Tijesto treba biti malo ljepljivo, ali dovoljno čvrsto da možete oblikovati loptice.
- Od tijesta oblikujte male kuglice (ili valjke, po želji) i slažite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta, ili dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju.
- Po želji, dok su još topli, možete ih posuti sa šećerom u prahu ili običnim šećerom za još slađi ukus.
Ovi suhi lokumi su savršeni za sve prilike – mekani iznutra, hrskavi spolja i izuzetno ukusni! Ovaj kolač je savršen za popodnevnu užinu, kao i za dolazak gostiju, jer se vrlo brzo priprema i još brže nestaje sa stola.