Tufahija je tradicionalni desert koji očarava svojim bogatim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj ukusni bosanski specijalitet temelji se na jabukama, a naziv dolazi od arapske riječi “tuffah” koja znači jabuka. Tufahija je poznata po svojoj sočnoj, mirisnoj i slatkoj prirodi, a često je poslužuje kao završni dodir na svečanom stolu.
RECEPT TUFAHIJA
Sastojci
• 8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
• 200 g šećera
• 80 g oraha
• 1 bjelance
• 1 limun
• šlag
• 1 L vode
• vanilin šećer
Priprema
- Operite i ogulite jabuke, uklonite im sredinu, a kore sačuvajte.
- Stavite jabuke kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, vanilin šećer i limunov sok.
- Kada se jabuke skuhaju, izvadite ih iz vode, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kada sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi.
- Nadjenite kuhane jabuke mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera, posložite ih u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
- Nakon pečenja, izvadite jabuke i prelijte ih toplim sirupom.
- Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.
Ova tufahija osvaja svojim klasičnim okusom i izuzetno nježnom teksturom.