Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiTUFAHIJE - recept

TUFAHIJE – recept

Tufahija je tradicionalni desert koji očarava svojim bogatim okusom i jednostavnošću pripreme. Ovaj ukusni bosanski specijalitet temelji se na jabukama, a naziv dolazi od arapske riječi “tuffah” koja znači jabuka. Tufahija je poznata po svojoj sočnoj, mirisnoj i slatkoj prirodi, a često je poslužuje kao završni dodir na svečanom stolu.

RECEPT TUFAHIJA

Sastojci

8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)

200 g šećera

80 g oraha

1 bjelance

1 limun

šlag

1 L vode

vanilin šećer

Priprema

  1. Operite i ogulite jabuke, uklonite im sredinu, a kore sačuvajte.
  2. Stavite jabuke kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, vanilin šećer i limunov sok.
  3. Kada se jabuke skuhaju, izvadite ih iz vode, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka. Kada sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi.
  4. Nadjenite kuhane jabuke mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera, posložite ih u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
  5. Nakon pečenja, izvadite jabuke i prelijte ih toplim sirupom.
  6. Prije posluživanja na tufahije stavite po žlicu šlaga.

Ova tufahija osvaja svojim klasičnim okusom i izuzetno nježnom teksturom.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO