Pripremite vrhunska jela iz omiljenih restorana kod kuće uz pomoć ovih jednostavnih recepata poznatih kuhara.
1. Shakshuka po receptu Gordona Ramsaya
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 1 crvena paprika, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 čili papričica, po želji
- 1 žličica sjemenki kima
- 500 ml rajčice u passati
- 4 jaja
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Na maslinovom ulju popržite kim, luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte papriku i čili, pa pržite još nekoliko minuta.
- Ulijte rajčicu u passati, začinite solju i paprom, te kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
- Napravite mjesta u umaku za jaja, pažljivo ih razbijte i stavite u smjesu.
- Pokrijte tavu i kuhajte na laganoj vatri dok se bjelanjci ne stisnu, a žumanjci ostanu mekani.
- Poslužite uz tostirani kruh.
2. Bouillabaisse po receptu Julije Child
Sastojci:
- 1 kg ribe (npr. oslić, brancin), očišćene i narezane na komade
- 500 g školjki
- 500 g kozica
- 1 poriluk, nasjeckan
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 500 ml bijelog vina
- 500 ml vode
- 500 ml rajčice u passati
- 1 žličica šafrana
- 1 narančina korica
- Svježi peršin, majčina dušica, bosiljak
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikoj tavi popržite poriluk, luk i češnjak dok ne omekšaju.
- Dodajte vino, vodu, rajčicu, šafran, narančinu koricu i začinsko bilje. Kuhajte 30 minuta.
- Dodajte ribu i kuhajte još 10 minuta.
- Dodajte kozice i školjke, te kuhajte dok se ne otvore.
- Poslužite uz prepečenac s namazom od češnjaka.
3. Tartar od cikle po receptu restorana Vinodol
Sastojci:
- 2 srednje cikle, kuhane i oguljene
- 1 mala crvena luk, sitno nasjeckana
- 1 žlica kapara, sitno nasjeckanih
- 1 žlica svježeg peršina, nasjeckanog
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica balzamičnog octa
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Ciklu narežite na male kockice.
- Pomiješajte s lukom, kaparima i peršinom.
- Dodajte maslinovo ulje i balzamični ocat, te začinite solju i paprom.
- Dobro promiješajte i poslužite hladno.
4. Pašticada u njoku po receptu restorana Soli
Sastojci za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa za pašticadu
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 2 mrkve, narezane
- 2 stabljike celera, narezane
- 4 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 lovorova lista
- 1 žličica sušenog origana
- 500 ml crnog vina
- 500 ml goveđeg temeljca
- 2 žlice koncentrata rajčice
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- Meso začinite solju i paprom, te zapečete sa svih strana u tavi.
- U istoj tavi popržite luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne omekšaju.
- Vratite meso u tavu, dodajte lovor, origano, vino, temeljac i koncentrat rajčice.
- Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 2-3 sata dok meso ne omekša.
- Poslužite s njokima.
5. Cheesecake po receptu iz slastičarnice Torteria Macaron
Sastojci za podlogu:
- 200 g digestive keksa
- 100 g otopljenog maslaca
Sastojci za nadjev:
- 600 g krem sira
- 200 g šećera
- 3 jaja
- 200 ml kisele pavlake
- 1 žličica vanilin šećera
Priprema:
- Za podlogu, sameljite kekse i pomiješajte s otopljenim maslacem. Smjesu utisnite u dno kalupa.
- Za nadjev, miksajte krem sir sa šećerom dok ne postane glatko. Dodajte jaja, jedno po jedno, pa pavlaku i vanilu.
- Ulijte smjesu na podlogu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160°C oko 50 minuta.
- Ostavite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati prije posluživanja.
Ovi recepti omogućit će vam da uživate u jelima omiljenih restorana bez napuštanja vlastitog doma. Sretno kuhanje!