Bosna i Hercegovina je zemlja bogate kulinarske tradicije koja je oblikovana vijekovima uticaja različitih kultura. Od turskih do austrougarskih uticaja, kuhinja BiH je raznolika i puna okusa koji osvajaju na prvi zalogaj. Donosimo vam deset jela koja najbolje oslikavaju gastronomsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.
1. Ćevapi
Apsolutni hit u bilo koje doba godine, vole ih građanji a i turisti. Kada se spomene bosanska kuhinja, prva asocijacija su ćevapi. Ova mala, sočna jela od mljevenog mesa služe se u somunu, obično s lukom i kajmakom. Ćevapi su omiljeni širom BiH, a najpoznatiji su sarajevski i travnički ćevapi.
Ćevapi
2. Burek
Burek je još jedno jelo koje je neizostavan dio bosanske kuhinje. Riječ je o piti punjenoj mljevenim ili sjeckanim mesom. Pored bureka, tu su i zeljanica, sircina, krompiruša i druge pite koje su definitivno jedno od omiljenih jela u svako doba dana.
Burek
3. Begova čorba
Begova čorba je tradicionalna bosanska čorba koja se priprema od piletine, povrća i bamije. Ova gusta i kremasta čorba, često se poslužuje kao predjelo i zasigurno je jedna od omiljenih jela svima.
Begova čorba
4. Sogan dolma
Sogan dolma je jelo koje se sastoji od luka punjenog mljevenim mesom i rižom, te kuhanog u sosu od paradajza. Dolme se mogu pripremati za ručak ,večeru i bilo koju specijalnu priliku. Treba malo više strpljenja prilikom punjenja, ali se na kraju isplati.
Sogan dolma
5. Japrak
Japrak su sarme od vinove loze, punjene mljevenim mesom i rižom. Japrak se obično služi kao predjelo ili glavno jelo, često uz pavlaku. Nemojte nikada zaboraviti da u pravi starinski japrak ide samo meso, riža, so i biber, nema nikakvih drugih dodataka osim malo paradajza, a i to ne mora.
Japrak
6. Klepe
Klepe su još jedno staro bosansko tradicionalno jelo, od tijesta, punjeno mljevenim mesom, koje se kuhaju i poslužuju u sosu od pavlake i bijelog luka, sa malo posute crvene paprike preko. Ovaj specijalitet je omiljen u zimsko vrijeme zbog svoje hranjive vrijednosti i bogatog okusa.
Klepe
7. Dolma
Dolma se odnosi na različite vrste povrća poput paprika, tikvica, patlidžana i paradajza, koje su punjene mljevenim mesom i rižom. Ovaj specijalitet je čest na bosanskim trpezama, u svim godišnjim dobima.
Dolma
8. Tarhana
Tarhana je tradicionalna bosanska supa koja se pravi od fermentiranog brašna i jogurta, te se kuha s povrćem i mesom, ili kao obična supa. Specifična je po svom kiselkastom okusu i kremastoj teksturi, te je idealna za hladne zimske dane.
Tarhana
9. Bosanski lonac
Bosanski lonac je jedno od najpoznatijih jela u Bosni i Hercegovini. Ovo jelo se priprema u velikim loncima od mesa i povrća, koje se dugo kuha na laganoj vatri. Bosanski lonac je sinonim za toplinu doma i tradicionalne bosanske vrijednosti.
Bosanski lonac
10. Hadžijski ćevap
Hadžijski ćevap, jelo koje ćete uvijek naći u sarajevskim restoranima. Ovo je još jedno od tradicionalnih jela bosanske kuhinje. S obzirom da nije jelo koje se pravi “na brzinu” i da je za pripremu potrebno malo truda i vremena, smatra se “maksuzijom” i pravi se uglavnom u posebnijim prilikama. Osim ukusa, koji budi sva čula, posebno je i zbog specifičnog načina serviranja.
Bosanski lonac
Ovi tradicionalni specijaliteti svjedoče o bogatstvu i raznolikosti bosanske kuhinje. Svako od ovih jela nosi sa sobom priču o historiji, kulturi i običajima Bosne i Hercegovine, i sigurno će osvojiti nepca svakog gurmana. Ako ste ljubitelj autentičnih okusa, svakako posjetite BiH i doživite ovu kulinarsku avanturu!