Za ovaj kolač je veoma bitno da imate dobar karamel krem jer je on ključni sastojak za lijepi ukus.
Sastojci
• 6 jaja
• 100 g šećera
• 1 vanilin šećer
• 200 g glatkog brašna
• ½ praška za pecivo
Mliječni preliv
• 500 ml slatkog vrhnja
• 800 ml mlijeka
• 300 ml kondenovanog mlijeka
Karamel
• 200 g šećera
• 200 ml slatkog vrhnja
• 50 g putera
Priprema
1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i mikserom ih izmiksajte u snijeg.
Zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok snijeg ne bude čvrst i sjajan. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, kada se jedan uklopi u smjesu, dodajte drugi. Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.
2. Tepsiju dimenzije 37 x 20 cm obložite papirom za pečenje, ulijte tijesto i poravnajte. Nekoliko puta lagano udarite tepsijom o tvrdu podlogu da izađe zrak iz tijesta. Pecite 20-25 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je pečeno.
3. Pečeni biskvit izbodite čačkalicom ili viljuškom i preokrenite na ravnu podlogu tako da papir bude s gornje strane. Pažljivo skinite papir za pečenje i ostavite biskvit da se hladi 10 minuta, odnosno dok ne napravite mliječni preljev.
4. Za mliječni preljev u posudi pomiješajte mlijeko, kondenzovano mlijeko i slatko vrhnje.
5. Ulijte pola mliječnog preljeva u tepsiju i stavite biskvit. Biskvit dlanovima utisnite u preljev, izbockajte čačkalicom ili viljuškom pa ravnomjerno prelijte ostatkom mliječnog preljeva. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena, odnosno dok biskvit ne upije preljev.
6. Karamel preljev: Otopite šećer na laganoj vatri u posudi sa svijetlim dnom. Kada se šećer otopi, a karamel dobije zlatno žutu boju, maknite posudu s vatre, umiješajte puter narezan na komadiće, pa polako ulijevajte zagrijano slatko vrhnje. Smjesa će zapjeniti, što je normalno.
Vratite posudu na vatru i kuhajte uz stalno miješanje oko 5 minuta.
7. Karamel preljev ohladite 1-2 minute pa prelijte kolač. Okrećite tepsiju u svim smjerovima da se karamel ravnomjerno rasporedi i bude gladak.
Kolač dobro ohladite prije posluživanja.