Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiTrileće/ Tres leches

Trileće/ Tres leches

Za ovaj kolač je veoma bitno da imate dobar karamel krem jer je on ključni sastojak za lijepi ukus.

Sastojci

6 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

200 g glatkog brašna

½ praška za pecivo

Mliječni preliv

500 ml slatkog vrhnja

800 ml mlijeka

300 ml kondenovanog mlijeka

Karamel

200 g šećera

200 ml slatkog vrhnja

50 g putera

Priprema

1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i mikserom ih izmiksajte u snijeg.
Zatim postepeno dodajte šećer i vanilin šećer i nastavite miksati dok snijeg ne bude čvrst i sjajan. Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, kada se jedan uklopi u smjesu, dodajte drugi. Na kraju lagano umiješajte brašno pomiješano s praškom za pecivo.

2. Tepsiju dimenzije 37 x 20 cm obložite papirom za pečenje, ulijte tijesto i poravnajte. Nekoliko puta lagano udarite tepsijom o tvrdu podlogu da izađe zrak iz tijesta. Pecite 20-25 minuta na 180°C. Provjerite čačkalicom da li je pečeno.

3. Pečeni biskvit izbodite čačkalicom ili viljuškom i preokrenite na ravnu podlogu tako da papir bude s gornje strane. Pažljivo skinite papir za pečenje i ostavite biskvit da se hladi 10 minuta, odnosno dok ne napravite mliječni preljev.

4. Za mliječni preljev u posudi pomiješajte mlijeko, kondenzovano mlijeko i slatko vrhnje.

5. Ulijte pola mliječnog preljeva u tepsiju i stavite biskvit. Biskvit dlanovima utisnite u preljev, izbockajte čačkalicom ili viljuškom pa ravnomjerno prelijte ostatkom mliječnog preljeva. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena, odnosno dok biskvit ne upije preljev.

6. Karamel preljev: Otopite šećer na laganoj vatri u posudi sa svijetlim dnom. Kada se šećer otopi, a karamel dobije zlatno žutu boju, maknite posudu s vatre, umiješajte puter narezan na komadiće, pa polako ulijevajte zagrijano slatko vrhnje. Smjesa će zapjeniti, što je normalno.
Vratite posudu na vatru i kuhajte uz stalno miješanje oko 5 minuta.

7. Karamel preljev ohladite 1-2 minute pa prelijte kolač. Okrećite tepsiju u svim smjerovima da se karamel ravnomjerno rasporedi i bude gladak.

Kolač dobro ohladite prije posluživanja.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO