Ovaj kolač je pravi užitak za sva čula, s mekim biskvitima, bogatom kremom i glazurom od čokolade koja se topi u ustima. Ako želite oduševiti svoje goste i uživati u savršenoj kombinaciji okusa, šubare su idealan izbor!
RECEPT RUSKE KAPE (ŠUBARE) ILI AHMEDIJE
Sastojci
ZA BISKVIT (2 KORE):
• 3 jaja
• 125 g šećera
• 1 dcl ulja
• 1 dcl vruće vode
• 6 g praška za pecivo (pola kesice)
• 180 g brašna
• 2 žlice kakaa
ZA KREMU:
• 500 ml mlijeka
• 2 vrećice pudinga od vanilije
• 2 vanilin šećera
• 100 g šećera
• 250 g maslaca
• Kokosovo brašno za uvaljati
ZA GLAZURU:
5 žlica mlijeka
200 g čokolade za kuhanje
80 g margarina
Priprema
PRIPREMA BISKVITA:
- Umutiti prvo jaja sa šećerom, a zatim dodavati redom ostale sastojke: ulje, vruću vodu, prašak za pecivo, brašno i kakao (za smeđu koru).
- Obje smjese (za žuti i smeđi biskvit) izliti u prethodno pripremljene plehove.
- Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180-200°C, 10-15 minuta.
- Pečene kore ostaviti da se ohlade.
KREMA:
- U 500 ml mlijeka skuhati puding prema uputama sa vrećice. Dodati vanilin šećer i običan šećer.
- Kad se puding skuva, skloniti s vatre i prekriti prozirnom folijom da se ohladi.
- Maslac treba izvaditi na sobnu temperaturu, kako bi se lakše umutio.
- Kada se puding ohladi, umutiti maslac i dodati u puding. Dobro izmiješati.
- Dodati jednu cijelu kesicu šlag kreme (instant šlag) i sve dobro umutiti mikserom.
FILOVANJE:
- Na prvu, žutu koru nanesite kremu, a zatim stavite drugu, smeđu koru.
- Ostaviti kolač u frižideru da se stisne.
- Ostatak fila ostavite na sobnoj temperaturi kako bi bio lakši za mazanje oko kolača.
- Kada se kolač ohladi i stegne, izvadite iz frižidera po 10 komada i okolo ih premažite fila, koristeći špičasti nož.
- Uvaljajte u kokosovo brašno.
GLAZURA:
- Istopite čokoladu, margarin i mlijeko.Premazujte kolačiće sa glazurom koristeći malu kašičicu.Ukrasite po želji.
Zbog složenosti pripreme i slojeva, šubare su idealne za svečane prilike kao što su rođendani, svadbe ili praznična okupljanja. Iako zahtijevaju nešto više vremena za pripremu, rezultat je uvijek fantastičan – mekani biskviti u kombinaciji sa bogatom kremom i glazurom stvaraju savršeni desert koji je omiljen među svim ljubiteljima slatkiša.