Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiRecept za punjene paprike u paradajz sosu

Recept za punjene paprike u paradajz sosu

Punjene paprike u paradajz sosu predstavljaju jedno od najpoznatijih i najomiljenijih jela tradicionalne bosanske kuhinje. Ovo jelo svoje korijene vuče iz osmanske kulinarske tradicije, ali je tokom vremena postalo sastavni dio domaće trpeze na Balkanu. Posebno je cijenjeno zbog bogatstva okusa i neodoljive kombinacije sočnih paprika, aromatičnog fila i mirisnog paradajz sosa, koji zajedno stvaraju harmoničan i domaćinski obrok.

Zanimljivo je da su punjene paprike postale simbol porodičnih okupljanja i zajedničkih ručkova, a često se pripremaju u sezoni svježih paprika kada je njihova aroma najizraženija. Ovo jelo je prilagodljivo različitim ukusima i može se naći u raznim varijantama širom regije, ali uvijek zadržava prepoznatljiv domaći šarm.

Vrijedi probati ovaj recept jer punjene paprike nude pravi gastronomski doživljaj – spoj blagih i osvježavajućih nota paprike sa bogatstvom paradajz sosa pruža nezaboravan ukus koji budi osjećaj topline i zadovoljstva. Svaki zalogaj donosi mirise djetinjstva i tradicije, podsjećajući na vrijednost domaće kuhinje i umijeće pripreme jednostavnih, ali raskošnih jela.

Pregled sastojaka

Babure paprike8 komada
Mljeveno meso500 g
Pirinač100 g
Luk1 glavica
Jaje1 komad
Paradajz sos700 ml
Ulje2 kašike
Sopo ukusu
Biberpo ukusu
Peršunpo želji

Kako se pravi

Paprike se najprije operu i pažljivo očiste od sjemenki, pazeći da ostanu cijele. Luk se sitno isjecka i kratko proprži na ulju dok ne postane staklast, zatim se pomiješa sa mljevenim mesom, pirinčem, jajetom, začinima i sitno sjeckanim peršunom, dok se ne dobije ujednačena smjesa. Tom smjesom se pune paprike, pritiskajući lagano da se ne raspadnu tokom kuhanja.

Paprike se slažu uspravno u veću šerpu, a zatim se preko njih prelije pripremljeni paradajz sos i doda voda po potrebi da ih prekrije. Kuhaju se na umjerenoj temperaturi dok paprike i pirinač ne omekšaju, povremeno lagano protresajući šerpu. Pred kraj kuhanja, sos se može dodatno začiniti po ukusu i ostaviti da se zgusne do željene teksture.

Posluživanje

Punjene paprike u paradajz sosu najčešće se serviraju tople, direktno iz šerpe, prelivene obilno sosom. Za dodatnu punoću okusa, preporučuje se da se uz njih posluži domaći hljeb ili svježe kuhani krompir pire, koji će upiti višak sosa i upotpuniti obrok.

Jelo je pogodno za porodične ručkove i može se dekorisati svježim peršunom ili kriškama limuna za osvježavajući izgled. Punjene paprike se mogu servirati i u dubokim tanjirima, uz dodatak kisele pavlake po želji, što će naglasiti bogatstvo i puninu ukusa tradicionalnog bosanskog specijaliteta.

Punjenje paprike u paradajz sosu predstavljaju klasično jelo koje je omiljeno na našim prostorima zbog bogatog ukusa i jednostavne pripreme. Ovaj recept omogućava da, uz nekoliko osnovnih sastojaka, pripremite obrok koji je hranjiv i pogodan za porodične ručkove ili posebne prilike. Prilagodite začine prema vlastitom ukusu i uživajte u tradicionalnom jelu koje spaja mirise i okuse domaće kuhinje. Bez obzira na priliku, punjene paprike u paradajz sosu sigurno će zadovoljiti sve ljubitelje domaćih specijaliteta.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO