Dr. Petar D'Adamo posvetio je veći dio svog života istraživanju veze između namirnica i krvnih grupa. Njegova istraživanja pokazala su da hrana može uzrokovati hemijske reakcije u krvi, a ta reakcija zavisi od genetskog nasljeđa. Naime, lektini, specifični proteini prisutni u hrani, mogu se povezati s krvnim stanicama, uzrokujući njihovo lijepljenje (aglutinaciju) ako nisu kompatibilni s vašom krvnom grupom, što može dovesti do različitih problema.
Srećom, većina lektina koje unosimo hranom nije opasna za zdravlje, iako mogu uzrokovati manje tegobe. Približno 95% lektina koje unosimo ne ulazi u krvotok, dok preostalih 5% može izazvati reakcije ako nisu u skladu s vašom krvnom grupom. Prehrana prilagođena krvnoj grupi, prema Dr. D'Adamu, može pomoći tijelu da funkcioniše u skladu sa svojim prirodnim ciklusom.
Prilagođavanje prehrane prema krvnoj grupi može vam pomoći da poboljšate zdravlje. U nastavku slijedi pregled preporuka za prehranu prema krvnim grupama, uključujući savjete za one koji su na dijeti ili žele izgubiti težinu. Dr. D'Adamo je izdvojio namirnice koje su pogodne za mršavljenje, kao i one koje treba izbjegavati.
Krvne grupe i njihova prehrana
Krvna Grupa 0
Krvna grupa 0 je najstarija, nastala prije oko 42.000 godina. Osobe s ovom krvnom grupom najbolje reagiraju na prehranu bogatu životinjskim proteinima, budući da su prirodno prilagođeni mesojedima. Ugljikohidrate treba konzumirati u umjerenim količinama zbog poteškoća u probavi, osobito one koje sadrže gluten. Preporučuje se prehrana bazirana na crvenom mesu, bijelom mesu i ribi, dok se žitarice i mliječni proizvodi trebaju izbjegavati.
Preporučene namirnice za krvnu grupu 0:
• Crveno meso i divljač: 4-6 puta tjedno
• Bijelo meso i riba: 2-3 puta tjedno
• Jaja: 3 puta tjedno
• Sir: 60 grama tjedno
• Jogurt: do 150 grama, do 3 puta tjedno
• Ulje ili mast: 4-8 puta tjedno
Prehrambeni savjeti:
Namirnice za mršavljenje: kelp, morski plodovi, jodirana sol, iznutrice, crveno meso, kelj, špinat, brokula.
Namirnice koje uzrokuju debljanje: gluten, slatki kukuruz, leća, grah, kupus, kelj, gorušica, cvjetača, senf.
Ljekovite namirnice: govedina, iznutrice, janjetina, ovčetina, teletina, divljač, plava riba, laneno ulje, orasi, bučine sjemenke.
Namirnice koje treba izbjegavati: slanina, guščetina, šunka, svinjetina, kavijar, hobotnica, ukiseljene haringe, dimljeni losos, suncokretovo ulje, brazilski orasi, indijski oraščić, kikiriki, pistacija.
Krvna Grupa A
Krvna grupa A nastala je prije oko 20.000 godina, u vremenu kada je čovjek prešao na agrarnu prehranu. Osobe s ovom krvnom grupom najbolje reagiraju na laganu prehranu bogatu žitaricama, mahunarkama, voćem i povrćem, dakle vegetarijansku prehranu.
Preporučene namirnice za krvnu grupu A:
• Bijelo meso i riba: do 3 puta tjedno
• Jaja: najviše jedno tjedno
• Sir: do 60 grama tjedno
• Jogurt: do 150 grama, do 3 puta tjedno
• Orašasti plodovi: pola šoljice 2-5 puta tjedno
• Ulje ili mast: 2-6 puta tjedno
Prehrambeni savjeti:
Namirnice za mršavljenje: nerafinirana biljna ulja, tofu, soja, ananas, povrće.
Namirnice koje uzrokuju debljanje: previše žitarica, bob, grah, mliječni proizvodi, proteini iz mesa.
Ljekovite namirnice: grašak, leća, sjemenke sezama, maslinovo ulje, laneno ulje, kozje mlijeko i sir, sardine, losos, oslić, bakalar, šaran.
Namirnice koje treba izbjegavati: bob, grah, pistacija, indijski oraščići, brazilski orasi, sezamovo ulje, suncokretovo ulje, pšenica, kravlji sir i ostali masni sirevi, punomasno mlijeko, škampi, hobotnice, rakovi, školjke, iznutrice, sve vrste crvenog mesa.
Osobe s krvnom grupom A imaju prirodno visoke razine hormona stresa – kortizola, što može uzrokovati probleme sa spavanjem, koncentracijom i općenito povećati stres. Preporučuje se ograničiti unos šećera, kofeina i alkohola te redovito jesti manje obroke.
Krvna Grupa B
Krvna grupa B nastala je prije oko 15.000 godina. Osobe s ovom krvnom grupom imaju prilagodljiv probavni sustav i mogu dobro kombinirati namirnice životinjskog i biljnog porijekla.
Preporučene namirnice za krvnu grupu B:
• Nemasno crveno meso i divljač: 2-3 puta tjedno
• Bijelo meso: do 3 puta tjedno
• Morski plodovi: 3-5 puta tjedno
• Jaja: 3-5 puta tjedno po jedan komad
• Sir: do 60 grama tjedno
• Jogurt i mliječni proizvodi: 2-4 puta tjedno
• Mlijeko: 4-5 puta tjedno
• Ulje ili mast: 4-6 puta tjedno
• Orašasti plodovi: pola šoljice 2-5 puta tjedno
Prehrambeni savjeti:
Namirnice za mršavljenje: jaja, jetrica, meso, zeleno povrće, jela od divljači, čajevi.
Namirnice koje uzrokuju debljanje: kukuruz, leća, kikiriki, sezam, sjemenke, heljda, pšenica.
Ljekovite namirnice: đumbir, curry, peršin, grah, bob, kesteni, laneno ulje, riblje ulje, maslinovo ulje, jogurt, mozzarella, feta sir, mlijeko, kozji sir, svježi kravlji sir, sardine, oslić, zečetina, ovčetina, janjetina, sirutka.
Namirnice koje treba izbjegavati: slanina, piletina, guska, kečap, leća, tahini pasta, sjemenke sezama, sladoled, dimljeni losos, hobotnica, rakovi, inćuni, svinjetina, srce, šunka, pačetina.
Krvna Grupa AB
Krvna grupa AB je najmlađa i nastala je prije samo 1000 godina kao kombinacija krvnih grupa A i B. Ova krvna grupa ima svojstva obje prethodne grupe i reagira na sličan način.
Preporučene namirnice za krvnu grupu AB:
• Nemasno crveno meso i divljač: 1-3 puta tjedno
• Bijelo meso: do 2 puta tjedno u kombinaciji s tofuom i povrćem
• Morski plodovi: 3-5 puta tjedno
• Jaja: 1 put tjedno
• Sir: do 60 grama tjedno
• Jogurt: 3-6 puta tjedno
• Mlijeko: 4-6 puta tjedno
• Ulje ili mast: 4-8 puta tjedno
• Mahunarke: 2-3 puta tjedno
• Povrće: 3-5 puta dnevno
• Voće: do 4 puta dnevno
Prehrambeni savjeti:
Namirnice za mršavljenje: ananas, mliječni proizvodi, kelp, zeleno povrće, morski plodovi, tofu, meso, grah, mahunarke, žitarice, voće, povrće.
Namirnice koje uzrokuju debljanje: pšenica, kukuruz, leća, grah, kikiriki, sjemenke, heljda, krumpir, paradajz.
Ljekovite namirnice: đumbir, riblje ulje, maslinovo ulje, ulje lanenih sjemenki, sojino mlijeko, jogurt, sirutka, feta sir, kozji sir, maslinovo ulje, povrće.
Namirnice koje treba izbjegavati: meso s roštilja, dimljeno meso, prerađeni mesni proizvodi, pšenica, heljda, kikiriki, mliječni proizvodi.
Važno je napomenuti da namirnice koje smo označili kao “otrovne” nisu doslovno otrovne, već su to namirnice koje bi trebalo što manje konzumirati. U velikim količinama, one mogu izazvati probavne tegobe ili druge zdravstvene probleme koji s vremenom postaju vidljivi, kao što su povišeni nivoi kolesterola u krvnim žilama.
Također, imajte na umu da ovakva prehrana možda neće odgovarati svima, prvenstveno zbog mogućih intolerancija na određene namirnice. Ako se odlučite za prehranu prilagođenu vašoj krvnoj grupi, moguće su vidljive promjene u probavi, što ne mora nužno značiti da su namirnice koje konzumirate neodgovarajuće.
Organizam će se prilagoditi na namirnice koje inače ne jedete. Svaka promjena u prehrambenim navikama može izazvati reakciju u tijelu, što ne znači uvijek da su te namirnice loše za vas.
Preporučuje se da se hranite pretežno namirnicama koje su u skladu s vašom krvnom grupom, dok namirnice označene kao “otrovne” konzumirate u manjim količinama.