Ne možete natjerati svoju djecu da pojedu buraniju? Ne brinite se, jer će vam ovaj recept sigurno pomoći da to promijenite!
Sastojci
• 1 kg svježe buraniije
• 1 veća glavica crvenog luka
• 3-4 čehne bijelog luka
• 1 zelena/žuta paprika
• 1 mrkva
• 2 veća paradajza
• 4 jaja
• 500 ml mlijeka
• 4 kašike gustog jogurta ili kiselog vrhnja
• so, biber i začini po želji
• 2-3 kašike svježeg ili suhog peršuna
• 2-3 kašike ulja
Priprema
1. Buraniju oprati, očistiti i isjeći na komade.
2. Na ulju propržiti sitno sjeckani luk, dodati mrkvu, bijeli luk, i sitno sjeckanu papriku, propržiti nekoliko minuta pa dodati isječen paradajz i buraniju. Promiješati i dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok buranija ne omekša.
3. Omekšaloj buraniji dodati začine, peršun i sve dobro promiješati, pa sipati u vatrostalnu posudu (najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).
4. Žicom umutiti jaja, dodati mlijeko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko buranije.
5. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 min poklopljeno, otklopiti i peći još 15 min, dok ne dobije finu rumenu boju.