Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiZapečena buranija

Zapečena buranija

Ne možete natjerati svoju djecu da pojedu buraniju? Ne brinite se, jer će vam ovaj recept sigurno pomoći da to promijenite!

Sastojci

1 kg svježe buraniije

1 veća glavica crvenog luka

3-4 čehne bijelog luka

1 zelena/žuta paprika

1 mrkva

2 veća paradajza

4 jaja

500 ml mlijeka

4 kašike gustog jogurta ili kiselog vrhnja

so, biber i začini po želji

2-3 kašike svježeg ili suhog peršuna

2-3 kašike ulja

Priprema

1. Buraniju oprati, očistiti i isjeći na komade.

2. Na ulju propržiti sitno sjeckani luk, dodati mrkvu, bijeli luk, i sitno sjeckanu papriku, propržiti nekoliko minuta pa dodati isječen paradajz i buraniju. Promiješati i dodati malo vode, poklopiti i na tihoj temperaturi dinstati dok buranija ne omekša.

3. Omekšaloj buraniji dodati začine, peršun i sve dobro promiješati, pa sipati u vatrostalnu posudu (najbolje je ako imate zemljanu sa poklopcem).

4. Žicom umutiti jaja, dodati mlijeko i gusti jogurt/kiselu pavlaku i preliti preko buranije.

5. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 min poklopljeno, otklopiti i peći još 15 min, dok ne dobije finu rumenu boju.

Prethodni članak
Naredni članak
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO