Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiPletenice ili turbani s orasima - najpopulariji recept od oraha

Pletenice ili turbani s orasima – najpopulariji recept od oraha

Pletenice ili turbani su kolačići koji kombinuju dva ukusa – bogati čokoladno-orašasti i osvježavajući kokosov. Spojeni u formi uvijenih pletenica tj. “turbana”, oni nisu samo ukusan, već i vizualno atraktivan kolač. Bogatstvo ukusa dolazi od mješavine kakaa i oraha u crnom tijestu i kokosa u bijelom, koji stvaraju savršen kontrast.

RECEPT PLETENICE ILI TURBANI S ORASIMA

Sastojci

SASTOJCI ZA CRNO TIJESTO:

2 jaja

2 kašike šećera

2 šolje toplog mlijeka

2 šolje ulja

2 kašičice kakaa

1 kašika germe

100 grama mljevenih oraha

Brašno po potrebi (da se dobije tijesto koje se odvaja od posude)

SASTOJCI ZA BIJELO TIJESTO:

2 jaja

2 kašike šećera

2 šolje mlijeka

2 šolje ulja

1 kašika germe

100 g kokosa

Brašno po potrebi (da se dobije tijesto koje se odvaja od posude)

Priprema

  1. U velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer, toplo mlijeko, ulje, kakao i germu. Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od posude. Ostavite tijesto da odstoji i nadođe.
  2. U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, mlijeko, ulje, germu i kokos. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se također odvaja od posude. Ostavite tijesto da odstoji i nadođe.
  3. Kada su oba tijesta spremna, podijelite ih na loptice veličine oraha. Svaku lopticu razvaljajte u obliku valjka, pa spojite crno i bijelo tijesto i uvijete u oblik turbana.
  4. Ostavite formirane turbane da odmore 15 minuta, a zatim ih stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni i pecite 20 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi.
  5. Za agdu, pomiješajte 1 kg šećera sa 1,5 litara vode i kuhajte 15 minuta. Kada su turbani pečeni, prelijte ih toplom agdom.
  6. Možete posuti mljevenim orasima za dekoraciju.

Priprema turbana je prilično jednostavna, ali zahtijeva malo strpljenja za pravljenje oba tijesta i oblikovanje. Iako je proces lagan, rezultat je fantastičan – mekani, mirisni i sočni kolači koji se savršeno stapaju s agdom (sirupom) koja im daje posebnu slatkoću i sočnost.

Ovaj kolač je odličan za proslave, slave ili kao popodnevna užina, a može se napraviti i u većim količinama, jer se brzo peče i lako može zadovoljiti veći broj gostiju.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO