Pletenice ili turbani su kolačići koji kombinuju dva ukusa – bogati čokoladno-orašasti i osvježavajući kokosov. Spojeni u formi uvijenih pletenica tj. “turbana”, oni nisu samo ukusan, već i vizualno atraktivan kolač. Bogatstvo ukusa dolazi od mješavine kakaa i oraha u crnom tijestu i kokosa u bijelom, koji stvaraju savršen kontrast.
RECEPT PLETENICE ILI TURBANI S ORASIMA
Sastojci
SASTOJCI ZA CRNO TIJESTO:
• 2 jaja
• 2 kašike šećera
• 2 šolje toplog mlijeka
• 2 šolje ulja
• 2 kašičice kakaa
• 1 kašika germe
• 100 grama mljevenih oraha
• Brašno po potrebi (da se dobije tijesto koje se odvaja od posude)
SASTOJCI ZA BIJELO TIJESTO:
• 2 jaja
• 2 kašike šećera
• 2 šolje mlijeka
• 2 šolje ulja
• 1 kašika germe
• 100 g kokosa
• Brašno po potrebi (da se dobije tijesto koje se odvaja od posude)
Priprema
- U velikoj posudi pomiješajte jaja, šećer, toplo mlijeko, ulje, kakao i germu. Postepeno dodajte brašno, miješajući dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od posude. Ostavite tijesto da odstoji i nadođe.
- U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, mlijeko, ulje, germu i kokos. Dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se također odvaja od posude. Ostavite tijesto da odstoji i nadođe.
- Kada su oba tijesta spremna, podijelite ih na loptice veličine oraha. Svaku lopticu razvaljajte u obliku valjka, pa spojite crno i bijelo tijesto i uvijete u oblik turbana.
- Ostavite formirane turbane da odmore 15 minuta, a zatim ih stavite u prethodno zagrejanu pećnicu na 200 stepeni i pecite 20 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđi.
- Za agdu, pomiješajte 1 kg šećera sa 1,5 litara vode i kuhajte 15 minuta. Kada su turbani pečeni, prelijte ih toplom agdom.
- Možete posuti mljevenim orasima za dekoraciju.
Priprema turbana je prilično jednostavna, ali zahtijeva malo strpljenja za pravljenje oba tijesta i oblikovanje. Iako je proces lagan, rezultat je fantastičan – mekani, mirisni i sočni kolači koji se savršeno stapaju s agdom (sirupom) koja im daje posebnu slatkoću i sočnost.
Ovaj kolač je odličan za proslave, slave ili kao popodnevna užina, a može se napraviti i u većim količinama, jer se brzo peče i lako može zadovoljiti veći broj gostiju.