Ugostiteljska oprema
NaslovnicaLifestyleNajveći kulinarski mitovi razotkriveni: Istine koje će promijeniti vašu kuhinju

Najveći kulinarski mitovi razotkriveni: Istine koje će promijeniti vašu kuhinju

- Advertisement -

U svijetu kuhanja postoji mnogo mitova koji se prenose s generacije na generaciju. Iako zvuče uvjerljivo, mnogi od njih su potpuno netačni. Vrijeme je da razotkrijemo najčešće kulinarske mitove i objasnimo pravu istinu!


1. Mit: Alkohol ispari tokom kuhanja

Istina: Iako se dio alkohola ispari tokom kuhanja, nikada ne ispari u potpunosti. U zavisnosti od temperature i trajanja kuhanja, može ostati i do 40% alkohola u jelu. Ako kuhate za djecu ili osobe koje izbjegavaju alkohol, koristite alternativne sastojke poput voćnih sokova ili octa.


2. Mit: Dodavanje ulja u vodu za tjesteninu sprječava lijepljenje

Istina: Ulje se zadržava na površini vode i ne pomaže tjestenini da se ne lijepi. Umjesto toga, redovno miješajte tjesteninu dok se kuha kako biste spriječili lijepljenje.


3. Mit: Hranu treba poslužiti odmah nakon kuhanja

Istina: Neka jela, poput variva, čorbi i pečenja, bolje su kada odstoje. Odmaranje hrane omogućava da se okusi bolje sjedine i pojačaju.


4. Mit: Pranje sirove piletine uklanja bakterije

Istina: Pranje piletine ne uklanja bakterije; zapravo, povećava rizik od širenja bakterija poput salmonele na druge površine. Termička obrada je jedini siguran način da se riješite bakterija.


5. Mit: Soljenje pasulja tokom kuhanja ga stvrdnjava

Istina: Sol ne utiče na teksturu pasulja. Dodavanje soli tokom kuhanja zapravo poboljšava okus i ravnomjernije prodire u zrna.


6. Mit: Hrana u mikrovalnoj pećnici je nezdrava

Istina: Mikrovalna pećnica ne oštećuje nutritivne vrijednosti hrane više od tradicionalnog kuhanja. Štaviše, kratko vrijeme kuhanja može očuvati više hranjivih tvari.


7. Mit: Sve voće treba čuvati u frižideru

Istina: Neko voće, poput banana, paradajza i citrusa, gubi okus i teksturu kada se drži u frižideru. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi za najbolji okus.


8. Mit: Testiranje špageta bacanjem na zid otkriva jesu li kuhane

Istina: Špagete koje se lijepe za zid nisu nužno kuhane; to ovisi o njihovoj površinskoj vlazi. Najbolji način je kušanje.


9. Mit: Pečena mesa treba stalno okretati na roštilju

Istina: Previše okretanja može spriječiti pravilno karameliziranje mesa. Pustite da se jedna strana dobro zapeče prije nego je okrenete.


10. Mit: Svježa jaja tonu, a pokvarena plutaju

Istina: Iako je ovo često tačno, postoje izuzeci. Najbolji način da provjerite svježinu je razbiti jaje i provjeriti miris i izgled.

- Advertisement -
POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO