Iako ima bezbroj recepata za knedle, ovaj recept je sigurno jedan od onih kojem ćete se uvijek vraćati!
RECEPT KNEDLE SA ŠLJIVAMA
Sastojci
ZA KNEDLE:
• 1 kg oguljenog krompira
• 1 kašičica soli
• 150 g brašna
• 1 kašika ulja
• 80 gr griza
PUNJENJE:
• 20-ak zrelih šljiva
ZA SMJESU ZA OBLIKOVANJE:
• 100 gr šećera
• 150 gr prezle
• mljeveni orasi (po želji)
• cimet (po želji)
Priprema
- Skuhati oguljeni krompir i napraviti pire
- Kada se pire ohladi, dodati brašno i griz.
- Odvajati komadiće tijesta, stavljati šljive(bez košpica) i oblikovati knedle.
- U veću šerpu staviti vodu da proključa na umjerenoj vatri.
- Knedle spuštati u vodu i kuhati ih još 2-5 minuta nakon dizanja na površinu.
- Gotove knedle uvaljati u propržu prezlu u koje se po želji mogu dodati orasi, cimet ili šećer.
Postoje jela koja nas vraćaju u djetinjstvo, a jedno od njih su neodoljive knedle od krompirovog tijesta punjene sočnim šljivama. Na sam spomen ovih slastica vraćamo se u prošlost, u toplu i mirisnu bakinu kuhinju, gdje su nas nakon igre ili škole čekale knedle uvaljane u zapečene krušne mrvice. Čak i sa starim receptom, nekad nije lako postići onaj savršeni okus, zato vam donosimo korisne savjete kako bi vaše knedle uvijek bile savršene, baš kao bakine.
Savjeti za izbor najvažnijih sastojaka
Koristite stariji krompir brašnaste sorte sa više skroba, jer će tijesto biti mekše i lakše za formiranje.
Za tijesto koristite oštro brašno u najmanjoj mjeri kako knedle ne bi bile tvrde i žilave. Možete dodati kašiku pšeničnog griza za još mekše knedle. Birajte zrele šljive, cijele ili prepolovljene, a u sredinu stavite kocku šećera koja će se tokom kuhanja rastopiti.
Savjeti za izradu krompirovog tijesta
Ne koristite električni mikser jer će tijesto postati poput gume. Vruć krompir protisnite kroz presu, a zatim ga pustite da se ohladi prije nego dodate ostale sastojke. Tijesto ne miješajte predugo kako ne bi postalo tvrdo. Sastojke prvo lagano pomiješajte kašikom, a zatim kratko rukama dok tijesto ne prestane biti ljepljivo. Ostavite da miruje nekoliko minuta prije valjanja i formiranja knedli.
Savjeti za formiranje i kuhanje knedli
Formirajte knedle tako da nemaju rupica kako ne bi iscurio sok i kako ne bi upile previše vode. Kuhajte ih u dosta vode sa malo soli i šećera. Kada potonu, pažljivo ih pomjerite kašikom da se ne zalijepe za dno. Nakon što isplivaju, kuhajte ih još oko 5 minuta. Kuhane knedle ocijedite i uvaljajte u prženu prezlu s puterom, začinjene cimetom ili orasima (po želji) i pospite šećerom u prahu.
Ovi savjeti će vam pomoći da svaki put napravite savršene knedle koje će vas vratiti u djetinjstvo.