Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiFILDŽANUŠA / HALVAPITA / HALVUŠA SA PEKMEZOM - recept

FILDŽANUŠA / HALVAPITA / HALVUŠA SA PEKMEZOM – recept

Fildžanuša je tradicionalno bosansko slatko jelo poznato po svojoj jedinstvenoj pripremi i ukrašavanju, koje potiče iz davnih vremena. Ova pita, koja se nekada ukrašavala fildžanom, prepoznatljiva je po svom sočnom i slatkom nadjevu te bogatom okusu.

RECEPT FILDŽANUŠA / HALVAPITA / HALVUŠA SA PEKMEZOM

Sastojci

200 ml vode

100 ml ulja

100 ml mlijeka

100 g šećera

100 ml tečnog pekmeza od jabuka

100 g maslaca

250g brašna tip 400

AGDA:

400 ml vode

250 ml tečnog pekmeza od jabuka

3 kašike pekmeza

Priprema

  1. U šerpu stavite 200 ml vode, 100 ml ulja, 100 ml mlijeka, 100 g šećera, 100 ml tečnog pekmeza od jabuka i 100 g maslaca. Zagrijavajte na srednjoj vatri dok smjesa ne prokuha. Kada počne ključati, postepeno dodajte 250 g brašna tip 400, stalno miješajući. Nastavite miješati dok se tijesto ne poveže i postane čvrsto poput halve. Skinite s vatre.
  2. Zagrijte tepsiju i premažite je uljem. Istresite tijesto u tepsiju i ravnomjerno ga rasporedite. Koristite čašu ili fildžan da napravite krugove po tijestu, pritiskajući ga lagano.
  3. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 °C oko 15 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  4. Pomiješajte 400 ml vode, 100 ml tečnog pekmeza s 100 g šećera i kratko zagrijte da se šećer otopi. Prelijte agdu preko pečene pite dok je još topla.
  5. Vratite tepsiju u isključenu pećnicu na 5 minuta kako bi se agda upila u tijesto. Nakon toga, po želji ukrasite s orasima ili drugim dodacima.

Fildžanuša je ukusna pita koja se priprema od jednostavnih sastojaka, ali donosi izuzetno bogat okus zahvaljujući kombinaciji pekmeza, šećera i maslaca. Posebnost ove pite je u njenom načinu pripreme i ukrašavanja, koji joj daje jedinstvenu teksturu i izgled.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO