Ugostiteljska oprema
NaslovnicaReceptiDomaća štrudla sa makom - recept

Domaća štrudla sa makom – recept

Domaća štrudla od maka je klasični desert koji donosi okus tradicije i domaće kuhinje. Ova slasna štrudla, prepoznatljiva po bogatom nadjevu od maka, savršena je za sve prilike – od svakodnevnih užitaka do posebnih prigoda.

RECEPT DOMAĆA ŠTRUDLA SA MAKOM

Sastojci

TIJESTO:

150 ml mlakog mlijeka

50 g šećera

1 kašika kvasca

200 g maslaca

1 jaje

500 g brašna

NADJEV:

300 ml mlijeka

200 g šećera

1 vanilin šećer

400 g maka

50g prezle

kora jednog limuna

UZ TO:

1 žumanjak

1 bjelanjak

Priprema

  1. U zdjeli sjedinite 150 ml mlijeka, 50 g šećera i 1 kašiku kvasca. Ostavite smjesu da odstoji na toplom mjestu oko 10 minuta, dok ne počne pjeniti i aktivirati se.
  2. Nakon što se kvasac aktivirao, dodajte 200 g omekšanog maslaca, 1 jaje i 500 g brašna. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte zdjelu s tijestom i stavite je u frižider na 30 minuta da se odmori i stisne.
  3. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev. U loncu prokuhajte 300 ml mlijeka s 200 g šećera, 1 vanilin šećerom, 400 g mljevenog maka, 50 g prezli i korom jednog limuna. Kuvajte dok se nadjev ne zgusne i svi sastojci ne sjedine. Ostavite da se ohladi.
  4. Kada je tijesto odstajalo, podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte oklagijom na pobrašnjenoj površini do željene debljine. Rasporedite polovinu nadjeva ravnomjerno po tijestu i pažljivo ga urolajte u oblik štrudle. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta.
  5. Stavite štrudle u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da odstoje na toplom mjestu oko 20 minuta, kako bi se malo dignule.
  6. Premažite štrudle umućenim žumancetom i ostavite još 15 minuta da se osuše. Zatim premažite s umućenim bjelancetom i ostavite još 15 minuta, što će pomoći da se stvori lijepa zlatno-smeđa korica.
  7. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pecite štrudle 30 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.
  8. Nakon pečenja, ostavite štrudle da se potpuno ohlade na rešetki prije nego što ih narežete i poslužite.

POVEZANO

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

POPULARNO

ZADNJE KOMENTARISANO